Hlavní obsah

Di Luca si za triumf na cyklistickém Giru nadělí nové auto

PRAHA

Devět let poté, co vyhrál amatérské Giro d’Italia a poté odešel k profesionálům, si italský cyklista Danilo Di Luca splnil sen. Do cíle v Miláně dovezl růžový dres lídra „velkého“ Gira a připsal si největší úspěch kariéry.

Článek

„Znamená to pro mě absolutní vrchol. Ital nemůže v cyklistice dokázat víc,“ radoval se 31letý šampión z italské stáje Liquigas. V sezóně má splněno. Vždyť kromě Gira vyhrál i klasiku Lutych-Bastogne-Lutych a byl třetí v závodech Valónský šíp a Amstel Gold Race. „O vítězství na Giru jsem snil od osmi let, kdy jsem začal jezdit na kole.“

Di Lucovi v sobotu po časovce gratuloval osobně i jeho český týmový kolega Roman Kreuziger, který Giro nejel, ale cestou ze závodů ve Slovinsku se za týmem zastavil. „Panovala pohoda. Di Luca to zvládl skvěle. Po loňské sezóně, kdy mu to moc nešlo, jsme mu všichni vítězství přáli,“ prozradil český juniorský mistr světa. „Pro Liquigas je to obrovský úspěch. Danilo už teď licituje o nové smlouvě a určitě ho nebude lehké udržet,“ přiznal Kreuziger.

Kolik čerstvý vítěz po vedení týmu žádá sice nikdo neprozradí, ale podle zdrojů z Itálie se hovoří o částce dvou miliónů eur. „V tuhle chvíli netuším, jak to dopadne. Určitě bude mít spoustu nabídek,“ podotkl Kreuziger na adresu cyklisty žijícího v Pescaře.

Vítěz bude nyní odpočívat 

Šampión si dá nyní volno. „Nepojedu národní šampionát ani Tour de France. V plánu mám nějaké klasiky, pak etapové závody Brixia Tour, Kolem Německa a Kolem Polska, ale bude to jen příprava na mistrovství světa,“ uvedl Di Luca.

Jaký vlastně je v soukromí? „Typický Ital z jihu země. Sem tam ukřičený. Má takovou zvláštní povahu, ale není zlý. Nad nikoho se nepovyšuje. Jen někdy neumí udržet nervy na uzdě. Když vybouchne, těžko se zastavuje,“ usmívá se Kreuziger. „V týmu nejvíc kamarádí se Spezialettim. Bydlí kousek od sebe a jezdí už několik let ve stejných týmech. Když mění Danilo stáj, vždycky ho vezme s sebou.“

Di Luca je kromě svých cyklistických kvalit známý jako milovník rychlých aut a luxusních hodinek. „Na autech úplně ujíždí a neskutečně rychle je střídá. V lednu si koupí nové a v dubnu už přijede na sraz v jiném,“ řekl Kreuziger. „Teď mu dorazí nový sporťák Audi R8. Aspoň si nadělí hezký dárek za Giro. Ten auťák objednával už v únoru. To snad ještě ani nemohl vědět, jak bude vypadat, protože je to novinka,“ dodal český závodník.

Reklama

Související témata: