Hlavní obsah

Basso dostal dvouletý trest za to, že chtěl dopovat

ŘÍM

Slavný italský cyklista Ivan Basso nesmí dva roky závodit. Loňský vítěz Gira d'Italia byl potrestán za porušení dopingových pravidel. Basso sice nikdy neměl pozitivní dopingový test, ale přiznal se, že chtěl užít nepovolené podpůrné prostředky před loňskou Tour de France. Nakonec k dopingu nesáhl, slavný závod však nejel, protože ho vedení dánské stáje CSC stáhlo ze startovní listiny.

Článek

Devětadvacetiletý jezdec trest přijal. "Budu dál trénovat a v roce 2009 se chci vrátit. Musím se dívat do budoucnosti," řekl podle agentury AP druhý muž předloňské Tour de France. Téměř osm měsíců z trestu už si odpykal v loňském a letošním roce, takže distanc mu vyprší 24. října příštího roku. Případné odvolání proti dnešnímu verdiktu prý nechá na svém právníkovi.

Basso pyká za to, že se zapletl do dopingové aféry kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese. Bývalý jezdec týmu CSC a naposledy Discovery Channel byl obviněn z "pokusu užívat zakázané látky a metody a z vlastnění zakázaných látek a metod".

Spolupráce nebyla dostatečná

Vyšetřovatelé Italského olympijského výboru sice v květnu doporučili, aby Basso dostal distanc na 21 měsíců s tím, že s nimi spolupracoval a zároveň se jedná o jeho první prohřešek. Národní cyklistická federace však při pátečním jednání dala na výzvu mezinárodní unie UCI, která požadovala obvyklý dvouletý trest.

"Jeho spolupráce nebyla brána v úvahu, protože nebyla konkrétní a dostatečná," uvedl Vincenzo Ioffredi, šéf disciplinární komise, před kterou dnes Basso vypovídal.

"Řekl jsem jim všechno, co vím," reagoval cyklista. Podle vrchního vyšetřovatele národního olympijského výboru Ettore Torriho Basso prozradil jméno kurýra, který zprostředkovával převoz krevních konzerv mezi jezdcem a doktorem Fuentesem.

Basso: Suďte mne podle pravidel a ne podle jména

Cyklista během slyšení prohlásil, že si zaslouží být potrestán za dopingové pochybení. Žádal však o mírný trest. "Vím, že jsem udělal chybu a zasloužím si být potrestán. Suďte mě podle pravidel a ne podle jména nebo toho, co o mně bylo napsáno. Přišel jsem kvůli tomu o závody a smlouvy. Doufám ve spravedlivý trest, po kterém se budu moci brzy vrátit," uvedl Basso. Členům komise také předložil zápisy o více než 60 dopingových kontrolách, které během kariéry podstoupil s negativním výsledkem.

Reklama