Hlavní obsah

Armstrong oblékl v horách žlutý trikot

PRAHA

Američan Lance Armstrong oblékl po taktickém výkonu ve víkendových horských etapách žlutý trikot vedoucího závodníka cyklistické Tour de France, přestože ani jeden den nestál na nejvyšším stupni. V sobotu vyhrál Francouz Richard Virenque, v neděli byl v Alpe d"Huez první Španěl Iban Mayo z Euskaltelu.

Foto: archiv

Lance Armstrong

Článek

Armstrong se včera nevyhnul drobnému kixu - na 190. kilometru brnkl o kolo stájového kolegy Herase a skončil ve škarpě. Musel vyměnit bicykl, ale brzy se oba dotáhli do vedoucí skupiny. Klíčový nástup přišel 9 km před cílem, kdy nasadil vražedné tempo 25letý Bask Mayo, druhý z letošního Dauphine Libére. Nestačil mu nikdo. "Nebral jsem to příliš vážně, protože jsem věděl, že je v pořadí o nějakou tu minutu za mnou," uvedl 31letý Armstrong.

:. ANKETA: Je podle vás obhájce titulu Lance Armstrong v lepší kondici než loni? Hlasujte v anketě na konci článku.

Jako druhý zvládl nejlépe přetěžké čtrnáctikilometrové osmiprocentní stoupání do cílového města Kazach Vinokurov z Telekomu, Armstrong přijel třetí mj. ve společnosti Španělů Belokiho, Zubeldii, Manceba a také krajana Hamiltona, jenž jede již šestý den se zlomenou klíční kostí! "Moc těžká etapa, od startu pořád někdo útočil. Ale zvládli jsme to dobře. Potěšující je, že jsem získal na Ullricha," dodal nový lídr. Ullrich byl včera 13. (3:43).

Virenque hrdinou

Jasným králem sobotní etapy, která poprvé zavedla peloton do hor, byl k radosti statisíců domácích fanoušků jejich miláček Virenque ze stáje Quickstep-Davitamon. Třiatřicetiletý pětinásobný král vrchařů z Tour vybojoval šesté etapové vítězství v závodě a shodou okolností v cílovém městě Morzine, kde triumfoval při posledním dojezdu před třemi lety.

"Je to neuvěřitelné," jásal krátce poté, co stanul na nejvyšším stupni ve žlutém trikotu se svými dětmi Clarou a Dariem. "Věděl jsem, že musím atakovat, sotva přijdou hory, abych nasbíral co nejvíc bodů do vrchařské soutěže," prozradil Virenque.

Ve čtrnáctikilometrovém stoupání na nejvyšší bod trati Col de la Ramaz (1619 m) udeřili Virenque s Němcem Aldagem. První jmenovaný měl však dostatek sil a posledních pět kilometrů etapy proměnil ve svou exhibici. Hlavní pole se natáhlo, oddělilo se zrno od plev, ale největší favorit a čtyřnásobný vítěz Tour Američan Armstrong projel cílem až patnáctý se ztrátou 4:06 min., stejně jako Španělé Beloki, Mayo či Němec Ullrich.

Udělali to schválně

"Slyšel jsem, že kluci z US Postal Virenqua nechali, aby nemuseli hned od začátku Tour tahat v kopcích. Takhle musel jet druhý den dlouho Quickstep, protože hlídali Virenqův žlutý trikot," prozradil René Andrle ze stáje ONCE. "Věděli, že Virenque je špatný časovkář, takže byli v klidu." To ostatně potvrdil i sám lídr závodu: "Nebylo v mých silách žlutý trikot udržet, pro mě je hlavní cíl titul krále vrchařů." Naplnilo se to už včera, Virenquovo kralování trvalo jen jeden den. Do Alpe d'Huez přijel se ztrátou 9:29 min. na 35. místě.

Andrle si v sobotní etapě sáhl na dno, měl za úkol pracovat pro lídra Belokiho i v kopcích. "Odpadl jsem až v tom posledním, vpředu pak zůstali s Belokim Serrano, Azevedo a Jaksche," řekl. Šéf ONCE Manolo Saiz však prý příliš spokojen nebyl. "Do vysílačky jim dával pokyn, ať nastoupí, ale neposlechli ho. Byl dost naštvaný," nechal Andrle nahlédnout pod týmovou pokličku.

Petacchi skončil

První kopce byly konečnou pro několik závodníků, z nichž většinu tvořili elitní spurtéři: už na 52. kilometru ze závodu odstoupil dosavadní fenomén Tour Petacchi, vítěz čtyř etap v hromadných dojezdech. Následovali ho Estonec Kirsipuu, Němci Pollack, Rich či Španěl Manzano, který z horka zkolaboval přímo v sedle a byl odvezen do nemocnice.

TOUR DE FRANCE
7. etapa - Lyon-Morzine, 230,5 km
1. Virenque (Fr.)6:06:03
2. Aldag (Něm.)2:29
3. Chavanel (Fr.)3:45
4. Rogers (Austr.)4:03
5. Garzelli (It.)
6. Moreau (Fr.)oba 4:06
...
157. Padrnos
161. Andrle (oba ČR)oba 24:56
8. etapa - Sallanches-Alpe d'Huez, 219 km
1. Mayo (Šp.)5:57:30
2. Vinokurov (Kaz.)1:45
3. Armstrong (USA)
4. Mancebo
5. Zubeldia
6. Beloki (vš. Šp.)vš. 2:12
...
66. Andrle25:12
83. Padrnos (oba ČR)31:41
Průběžné pořadí
1. Armstrong35:12:50
2. Beloki40
3. Mayo1:10
4. Vinokurov1:17
5. Mancebo1:37
6. Hamilton (USA)1:52
...
93. Andrle46:12
104. Padrnos50:53

Reklama