Hlavní obsah

Bucháček: Nečekal jsem, že únik vydrží

Pro první český titul v kariéře si dojel ve víkendovém závodě s hromadným startem silničář Tomáš Bucháček. Člen týmu PSK Whirlpool nedal na kopcovitém okruhu v Brně-Kohoutovicích nikomu šanci. „Bylo nás pět, kteří se měli pokusit o vítězství. Že to nakonec vyšlo zrovna na mě, to je štěstí,“ říká čerstvý mistr v rozhovoru pro Právo.

Článek

Co pro vás znamená titul mistra republiky?

Je to největší úspěch mojí kariéry. Po narození dcery Stelly Marie druhá nejkrásnější věc v životě.

V čelní skupině jste byl prakticky od začátku. Byla to týmová strategie?

Neměli jsme vyloženého lídra. Bylo nás pět, kteří se měli pokusit o vítězství. Že to nakonec vyšlo zrovna na mě, to je štěstí. Chtěli jsme být aktivní od začátku a nechybět v žádném úniku. Když jsem skočil do té skupiny, myslel jsem, že tam brzy přijede někdo zezadu. Fakt jsem si nemyslel, že to vydrží. Vždyť dvě minuty na tomhle těžkém okruhu neznamenají nic.

Kdy jste začal věřit ve vítězství?

Dvě kola před cílem. Z Čechů jsme tam byli jen já a Vokrouhlík. Viděl jsem, že je na tom hůř než já. A na ten poslední kopec jsem si věřil.

Jste rád, že vaše stáj potvrdila pověst domácí jedničky?

Samozřejmě. Mistrák je pro naší stáj jeden z vrcholů sezóny. Cítili jsme dost velký tlak, že musíme zajet. To znamená vyhrát.

Letos máte hodně dobrou sezónu, takže váš triumf není až tak nečekaný…

Měl jsem velice dobré jaro. Vyhrál jsem dvě etapy na závodech ve Francii. Pak přišel trošku útlum, ale teď na etapáku v Srbsku už se mi zase jelo dobře, skončil jsem sedmý. Jen jsem měl trochu obavy, protože po návratu domů jsem byl nachlazený. Tam jsme závodili ve čtyřiceti stupních, tady bylo dvacet. Ale naštěstí jsem se dal v rámci možností dohromady.

Jak oslavíte titul?

Něco určitě proběhne: s rodinou i týmem. Dopředu jsem nic neplánoval, fakt jsem to nečekal.

Reklama