Hlavní obsah

Z Valverdeho tiskové konference na protest odešli novináři

LONDÝN

Skandálem skončila tisková konference se spolufavoritem Tour de France Alejandrem Valverdem. Velká část novinářů opustila sál poté, co šéf stáje Caisse d'Epargne zakázal ptát se na jiné než sportovní téma. Španěl Valverde je totiž s největší pravděpodobností jedním ze zapletených do aféry kolem dopingového lékaře Eufemiana Fuentese.

Foto: ČTK

Španěl Alejandro Valverde

Článek

Ten údajně vedl ve svých aktech Valverdeho pod kódem "Piti", což je jméno cyklistova psa. Stejný postup použil například i u hříšníků Ivana Bassa a Jörga Jakscheho. Valverde nicméně jakékoli pochybení vždy odmítal a o jeho nevině je přesvědčen i španělský cyklistický svaz.

Hovory na téma doping nicméně raději šéf Valverdeho týmu José-Miguel Echevarri nepřipouští. Když se navzdory zákazu dva žurnalisté Valverdeho na jeho zapletení do aféry zeptali, odpovědi se nedočkali.

Valverde přitom stejně jako zbylých 188 jezdců podepsal antidopingovou chartu, kterou vyžadovala mezinárodní cyklistická unie UCI a byla i podmínkou pro start na Tour. Podpisem pod prohlášením jezdci potvrzují, že neužívají zakázané látky a dají svou DNA k dispozici španělským vyšetřovatelům. Zároveň se zavazují k tomu, že v případě pozitivního nálezu přijdou o roční plat.

Reklama