Hlavní obsah

Favorit Cancellara vyhrál londýnský prolog Tour de France

LONDÝN

Mistr světa v časovce Fabian Cancellara vyhrál prolog Tour de France, která v sobotu poprvé v historii odstartovala v Londýně. Švýcarský specialista na jízdu proti chronometru absolvoval 7,9 kilometru dlouhý okruh centrem britské metropole o 13 sekund rychleji než Němec Andreas Klöden. Třetí místo obsadil Američan George Hincapie, jenž zaostal za vítězem o dalších deset sekund.

Článek

Šestadvacetiletý Cancellara si tak zopakoval na nejslavnějším závodě světa vítězství v prologu z roku 2004 a minimálně první etapu absolvuje ve žlutém trikotu lídra závodu.

"Jsem strašně šťastný. Udělám maximum, abych si žlutý dres udržel," uvedl Cancellara. "Jen mi kazí náladu, že stále nedorazily kufry, které se mi zatoulaly na letišti Heathrow," postěžoval si muž, jenž svým triumfem potvrdil pověst elitního časovkáře.

Třítýdenní závod odstartoval přesně na den dva roky po bombových útocích, které v Londýně zabily 52 lidí. O bezpečnost se proto staralo zhruba 4500 anglických policistů a malá skupinka jejich francouzských kolegů. Prologu na trati vedoucí například kolem Buckinghamského paláce a Hyde Parku, přihlížel podle odhadu organizátorů milión fanoušků.

V neděli na peloton 189 jezdců čeká 203 km dlouhá etapa z prostoru nultého poledníku v Greenwichi do Canterbury. Poté se cyklisté přesunou vlakem přes kanál La Manche do Francie.

Tour de France - prolog (7,9 km):
1. Cancellara (Švýc.) 8:51 min., 2. Klöden (Něm.) -13, 3. Hincapie (USA), 4. Wiggins (Brit.) oba -23, 5. Gusev -25, 6. Karpec (oba Rus.) -26, 7. Vinokurov (Kaz.) -29, 8. Dekker (Niz.) -30, 9. Quinziato (It.) -31, 10. Vaugrenard (Fr.) -32.

Reklama

Související témata: