Hlavní obsah

Úvodní etapu Tour de France vyhrál navzdory pádu McEwen

LONDÝN

Vítězem úvodní etapy cyklistické Tour de France v Anglii se stal navzdory pádu Robbie McEwen. Australský spurtér se dokázal probít z posledního místa pelotonu a v hromadném finiši v Canterbury překonal druhého Thora Hushovda a třetího Toma Boonena. Žlutý trikot udržel vítěz sobotního prologu Švýcar Fabian Cancellara.

Článek

McEwen předvedl v závěru etapy dlouhé 203 kilometrů neuvěřitelný comeback. Zhruba 25 kilometrů před cílem trasy z Londýna do Canterbury upadl a na hlavní pole ztrácel půl minuty. Za pomoci týmových kolegů, kteří na něj počkali, se sice jezdcům ze stáje Predictor-Lotto dařilo náskok snižovat, ještě necelé čtyři kilometry před cílem byl však McEwen na samém chvostu pelotonu.

Přesto po stíhací jízdě našel vyhlášený australský spurter v posledním kilometru ještě dostatek sil. Na posledních 80 metrech v hromadném finiši hravě přespurtoval všechny největší rivaly a připsal si dvanáctý etapový triumf na Tour v kariéře.

"Tenhle je ale jasně nejlepší ze všech. Po pádu mě bolelo rameno, zápěstí, ale kluci z týmu udělali velký kus práce a dostali mě na první místo. To je prostě neuvěřitelné," rozplýval se McEwen v cíli.

Nedělní etapu, která měla začátek na mostě Tower Bridge a odstartoval ji londýnský starosta Ken Livingston, poznamenaly celkem tři pády. Po tom úplně prvním na samém začátku ze závodu odstoupil Eduardo Gonzalo Ramirez ze stáje Agritubel.

V pondělní druhé etapě se Tour po úvodu v Anglii vrátí na chvíli na francouzskou půdu. Na programu je 168,5 kilometru dlouhá trasa z přístavu Dunkerque do belgického Gentu.

Tour de France - 2. etapa (203 km):
1. McEwen (Austr.) 4:39:01, 2. Hushovd (Nor.), 3. Boonen (Belg.), 4. Chavanel, 5. Feillu (oba Fr.), 6. Förster (Něm.), 7. Freire (Šp.), 8. Burghardt (Něm.), 9. Ventoso (Šp.), 10. Vaitkus (Lit.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Cancellara (Švýc.) 4:47:51, 2. Klöden (Něm.) -13, 3. Millar (Brit.) -21, 4. Hincapie (USA), 5. Wiggins (Brit.) oba -23, 6. Gusev -25, 7. Karpec (oba Rus.) -26, 8. Hushovd -29, 9. Vinokurov (Kaz.) -30, 10. Dekker (Niz.) -31.

Reklama

Související témata: