Hlavní obsah

Steegmans ve druhé etapě Tour připravil o triumf kolegu Boonena

Vítězem druhé etapy Tour de France s cílem v belgickém Gentu se stal domácí cyklista Gert Steegmans, jenž ve finiši nečekaně předstihl hlavní hvězdu svého týmu Quickstep a krajana Toma Boonena. Pro sedmadvacetiletého závodníka to bylo první etapové vítězství na Tour v kariéře. Žlutý trikot pro vedoucího jezdce udržel i přes pád těsně před cílem Švýcar Cancellara.

Článek

"Stačí mi zelený trikot. Etapu na Tour nevyhráváte každý den a Gert si dneska zasloužil vyhrát, rozhodně jsem ho nenechal," řekl bývalý mistr světa Boonen, který se dostal do čela bodovací soutěže. "Je to neuvěřitelný pocit," uvedl Steegmans. "Jsem rád, že jsme skvělý výsledek udělali právě doma v Belgii. Jedny noviny nás obvinily z dopingu a prožívali jsme krušné časy. Lidi se na nás dívali jako na zločince a mafiány," dodal.

Závěr pondělní etapy poznamenal hromadný pár zhruba dva kilometry před koncem. Karambol odnesl i lídr průběžného pořadí Fabiano Cancellara, který projel cílem s tváří zkřivenou bolestí a jednu ruku držel opatrně ve vzduchu. Švýcar přesto udrží žlutý trikot, protože jezdci spadli v tříkilometrové ochranné zóně. Kolize značně usnadnila finiš asi dvaceti cyklistům, kteří zůstali vpředu osamoceni. "Nejdřív jsem myslel na nejhorší, ale nakonec nejsou moje zranění tak vážná. Ještě se na to podívají lékaři, ale cítím se dobře," prohlásil Cancellara.

Ve čele závodu jeli od desátého kilometru pondělní 168 kilometrů dlouhé etapy z francouzského přístavu Dunkerque do Gentu Ruben Peréz, Cedric Herve a Marcel Seiberg. Trio uprchlíků ale peloton dostihl zhruba tři kilometry před cílem.

Před pondělním startem se také spekulovalo, zda do ní nastoupí vítěz úvodního dílu Australan Robbie McEwen, který v závěru nedělní etapy upadl a poranil si zápěstí a záda. "Naštěstí nešlo o nic vážného a po důkladné prohlídce jsme ho pustili na start," řekl lékař stáje Predictor-Lotto Benjamin Clarsen.

V úterý absolvuje peloton nejdelší etapu letošního ročníku, trasa z Waregemu do Compiégne měří 236,5 km a zavede Tour opět do Francie.

Tour de France - 2. etapa (168,5 km):
1. Steegmans 3:48:22, 2. Boonen (oba Belg.), 3. Pozzato (It.), 4. Hunter (JAR), 5. Feillu (Fr.), 6. McEwen (Austr.), 7. Zabel, 8. Haussler (oba Něm.), 9. Freire (Šp.), 10. Chavanel (Fr.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Cancellara (Švýc.) 8:36:13, 2. Klöden (Něm.) -13, 3. Millar (Brit.) -21, 4. Hincapie (USA) -23, 5. Wiggins (Brit.) -23, 6. Gusev (Rus.) -25, 7. Boonen (Belg.) -26, 8. Karpec (Rus.) -26, 9. Hushovd (Nor.) -29, 10. Vinokurov (Kaz.) -30.

Reklama

Související témata: