Hlavní obsah

Cancellara vyhrál nejdelší etapu Tour a dál jede ve žlutém

COMPIEGNE

Nejdelší etapu letošní Tour de France, při níž se peloton přesunul z belgického Waregemu do francouzského Compiegne, v úterý vyhrál Fabian Cancellara. Švýcarský cyklista po více než šesti a půl hodinách v sedle potvrdil vlastnictví žlutého trikotu vedoucího jezdce, do nějž se oblékl po vítězství v sobotním prologu v ulicích Londýna.

Článek

Cancellara vedl v závěru 236,5 kilometrů dlouhé etapy pronásledování tří uprchlíků, které peloton dostihl půl kilometru před cílem. Švýcarský jezdec se pak sám odhodlal k úniku a v závěrečných metrech odrazil útoky vyhlášených spurtérských es jako Eric Zabel, nebo Tom Boonen.

"Před startem jsem očekával klidný den uprostřed pelotonu. Nakonec byl ale poslední kilometr můj nejtěžší v životě," řekl po závodě Cancellara. "Když jsme před cílem dojeli uprchlíky, došlo mi, že bych mohl i vyhrát," dodal.

Nešťastná byla dnešní etapa z belgického Wargemu do francouzského Compiegne pro vítěze pondělní části Gerta Steegmanse. Jezdec stáje Quickstep několik kilometrů před cílem upadl a narazil do zábradlí na mostě a po ošetření během jízdy nakonec obsadil 83. místo.

Třetí etapa letošního ročníku byla navíc organizátory označena jako jedna z nejpomalejších za posledních deset let. Podle oficiálních stránek závodu se také zapsala do historie "Staré dámy", jak se Tour přezdívá, když jako první skončila po šesté hodině večer.

94. ročník Tour de France - 3. etapa
Waregem (Bel.) - Compiegne (Fr.), 236,5 km
1. Cancellara (Švýc.) 6:36:15, 2. Zabel (Něm.), 3. Napolitano (It.), 4. Boonen (Belg.), 5. Hunter (JAR), 6. Förster (Něm.), 7. McEwen (Austr.), 8. Eisel (Rak.), 9. Cavendish (Brit.), 10. Haussler (Něm.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Cancellara 15:12:08, 2. Klöden (Něm.) -33, 3. Millar (Brit.) -41, 4. Hincapie (USA), 5. Wiggins (Brit.) oba -43, 6. Gusev (Rus.) -45, 7. Boonen (Belg.), 8. Karpec (Rus.) oba -46, 9. Hushovd (Nor.), 10. Astarloza (Šp.) oba -49.

Reklama

Související témata: