Hlavní obsah

Pátou etapu cyklistické Tour vyhrál Pozzato, Vinokurov upadl

Vítězem páté etapy Tour de France se stal italský cyklista Filippo Pozzato. Žlutý trikot udržel Švýcar Fabian Cancellara, když navzdory problémům v závěrečném sjezdu dojel do cíle dvanáctý ve stejném čase jako vítěz.

Článek

Čtvrteční 182,5 kilometrů dlouhou etapu z Chablis do Autunu provázely pády favoritů. Karambol v té době třetího jezdce průběžného pořadí Andrease Klödena asi 45 kilometrů před cílem se ještě obešel bez vážnějších následků. Přestože to s jezdcem stáje Astana nevypadalo dobře, když se těžce sbíral ze silnice, nakonec se Klöden vrátil do pelotonu. Navzdory pádu se v průběžném pořadí posunul na druhé místo.

"Nevypadá to dobře. Máme podezření na zlomenou kostrč," řekl po etapě sportovní ředitel stáje Marc Biver. Následné vyšetření sice nejhorší obavy nepotvrdilo, odhalilo však v kosti malou prasklinu. "Před třemi lety už měl kostrč zlomenou, a tak je křehčí než obvykle. Jestli pojede v další etapě se Andreas rozhodne zítra. Je to velmi bolestivé zranění a uvidíme, jestli ho to bude přes noc hodně bolet," řekla po Klödenově vyšetření v nemocnici mluvčí Astany Corinne Drueyová.

Hodně potlučen dojel i Klödenův stájový kolega a jeden z hlavních favoritů na celkové prvenství Alexander Vinokurov. Kazašský cyklista upadl zhruba 25 kilometrů před cílem a zle potlučený, krvácel na obou kolenech a hýždích, nakonec dorazil do cíle se ztrátou téměř minuty a půl na vítězného Pozzata. V průběžném pořadí ztrácí Vinokurov na žlutý trikot 50 vteřin.

"Vůbec nemám tušení, co se stalo. Vím, jen že mi prasknul řetěz," řekl Kazach, který byl spolu s Klödenem odvezen na vyšetření do nemocnice. Stejně jako jeho kolega se i Vinokurov rozhodne, zda nastoupí do páteční etapy až těsně před startem. Podle Drueyové byla zranění na jeho kolenou vážná.

Problémy se nevyhnuly ani ve žlutém trikotu jedoucímu Fabianu Cancellarovi. Ten v závěru posledním sjezdu v etapě málem spadl, když vyjel ze silnice. Dokázal se však vrátit na trať a dvanáctým místem udržel trikot pro nejlepšího cyklistu i po páté etapě.

Tour de France - 5. etapa (182,5 km):
1. Pozzato (It.) 4:39,01, 2. Freire (Šp.), 3. Bennati (It.), 4. Kirchen (Luc.), 5. Zabel (Něm.), 6. Hincapie (USA), 7. Moreni (It.), 8. Schumacher (Něm.), 9. Tankink (Niz.), 10. Pineau (Fr.) všichni stejný čas.

Reklama

Související témata: