Hlavní obsah

Biker Kulhavý je vicemistrem Evropy do 23 let, Huříková má bronz

CAPPADOCIA

Čeští bikeři vybojovali na evropském šampionátu v kategorii do 23 let v cross country dvě medaile. Jaroslav Kulhavý se stal v tureckém městě Cappadocia vicemistrem Evropy, Tereza Huříková přidala do své sbírky úspěchů bronz. Vydařený český den podtrhl čtvrtým místem Jiří Friedl.

Článek

Nad síly Kulhavého, juniorského mistra světa z roku 2003, byl pouze švýcarský favorit a obhájce titulu Nino Schurter, s nímž český jezdec prohrál o tři a půl minuty. "Jsem moc rád, že jsem se prosadil na stupně vítězů. Chtěl jsem zkusit zdolat i Schurtera, ale opět ukázal, že je velice silný. Po defektech jsem měl velmi dobré informace, a tak jsem se soustředil na uhájení stříbra," řekl ČTK český biker.

Kulhavý velmi dobře odstartoval a v prvním kole se držel se Schurterem, ale ve sjezdu měl pád a rázem ztrácel téměř minutu. Po potížích se zadním kolem ve třetím okruhu narostl jeho odstup na loňského světového šampiona na dvě a půl minuty, takže se Kulhavý soustředil na uhájení druhého místa. Před Dánem Jakobem Fuglsangem dojel s půlminutovým náskokem.

Friedl v posledním kole snížil odstup od Fuglsanga až na deset sekund, ale ten v závěru útok odrazil. Třetí český účastník Jan Škarnitzl, jehož trápily střevní potíže, skončil po loňském desátém místě osmnáctý.

"Je vidět, že jsme vsadili na správnou kartu. Kulhavý již měl nominaci na MS do Skotska zajištěnou, dnes si ji vybojoval i Friedl," řekl ČTK spokojený reprezentační trenér Jiří Lutovský.

Huříková splnila roli jedné z kandidátek na medaili, ale pád hned v prvním kole ji vyřadil z boje o titul. "Dělala jsem spoustu chyb, byla jsem nervózní. Spadla jsem asi čtyřikrát, ale ten první pád byl osudový. Musela jsem zastavit a nasadit zaseklý řetěz," řekla ČTK Huříková.

"Musím víc trénovat hlavu, nohy jsou v pořádku, ale málo si věřím. Těžko jsem nesla roli adeptky na zlato," prohlásila závodnice, která má na kontě titul juniorské mistryně světa v cross country i v časovce na silnici. Zlato vybojovala se suverénním náskokem téměř dvou minut Italka Eva Lechnerová, druhá skončila Rakušanka Elisabeth Oslová.

Až v dnešním prvním závodu cyklistek byla prolomena nadvláda Švýcarů, kteří vyhráli předchozí tři disciplíny. Tentokrát se o jejich nejlepší výsledek postarala pátá Nathalie Schneittrerová.

Muži do 23 let:
1. Schurter (Švýc.) 12:49:28, 2. Kulhavý (ČR) -3:31, 2. Fuglsang (Dán.) -3:59, 4. Friedl (ČR) -4:21, 5. Wijnadts (Belg.) -4:39, 6. Lindgren (Švéd.) -4:56, ...18. Škarnitzl (ČR) -11:59.
Ženy do 23 let:
1. Lechnerová (It.) 1:18:12, 2. Oslová (Rak.) -1:53, 3. Huříková (ČR) -2:52, 4. Homovecová (Slovin.) -3:13, 5. Schneitterová (Švýc.) -4:16, 6. Dawidowiczová (Pol.) -6:43.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články