Hlavní obsah

Do žlutého trikotu se na Tour převlékl Rasmussen

TIGNES

Po druhé alpské etapě má cyklistická Tour de France opět nového lídra. Nedělním vítězstvím v osmém dílu si žlutý trikot zajistil Dán Michael Rasmussen. Senzační vítěz předchozí etapy Němec Linus Gerdemann dojel do cíle v lyžařském středisku Tignes s více než pětiminutovou ztrátou.

Článek

Etapa měla tragickou dohru. Němec Patrik Sinkewitz se cestou z cíle do hotelu srazil s divákem, který je v kómatu. Jezdec stáje T-Mobile má zlomený nos. "Fanoušek je v nemocnici v Grenoblu, cyklista v Chambery," napsali v prohlášení organizátoři Tour.

Rasmussen vede celkové pořadí o 43 sekund před Gerdemannem. "Jsem klasický vrchař, takže v kopcích musím nasbírat co největší náskok," řekl Dán. "Vím, že bych mohl Tour jednou vyhrát. Nejdřív se ale musím zlepšit v časovce," dodal Rasmussena po svém třetím etapovém vítězství na Tour v kariéře. V uplynulých dvou letech třiatřicetiletý cyklista ze stáje Rabobank vyhrál soutěž vrchařů.

Dnešní den znamenal konec závodu hned pro několik jezdců známých jmen. Po nepříjemném pádu v jednom ze sjezdů odstoupil lídr stáje T-Mobile Michael Rogers, který si poranil rameno. S Tour se rozloučil také další Australan Stuart O'Grady, který rovnou z trati odjel s poraněnými zády v sanitce do nemocnice.

Černý den australských cyklistů završil spurtér Robbie McEwen. Vítěz první etapy nesplnil časový limit pro dokončení etapy a skončil. Pokud chtějí cyklisté pokračovat v závodě, musí dojet nejpozději čtyřicet minut za vítězem.

V pondělí je na Tour de France první volný den.

TOUR DE FRANCE - 8. etapa (165 km):
1. Rasmussen (Dán.) 4:49:40, 2. Mayo -2:47, 3. Valverde (oba Šp.) -3:12, 4. Moreau (Fr.) , 5. F. Schleck (Luc.), 6. Evans (Austr.), 7. Kašečkin (Kaz.) všichni -3:13, 8. Contador (Šp.) -3:31, 9. Meňšov (Rus.), 10. Sastre (Šp.) oba -3:35.
Průběžné pořadí:
1. Rasmussen 15:37:42, 2. Gerdemann (Něm.) -43, 3. Mayo -2:39, 4. Valverde -2:51, 5. Kašečkin -2:52, 6. Evans -2:53, 7. Moreau -3:06, 8. Contador -3:10, 9. F. Schleck -3:14, 10. Meňšov -3:19.

Reklama