Hlavní obsah

Královskou etapu vyhrál outsider Soler, ve žlutém stále Rasmussen

BRIANCON

Poslední alpskou etapu v letošním ročníku Tour de France vyhrál kolumbijský outsider Juan Mauricio Soler. Žlutý trikot vedoucího jezdce v úterní královské etapě s dvěma náročnými stoupáními úspěšně uhájil Dán Michael Rasmussen, jenž byl ve skupince pronásledovatelů klasifikován na šestém místě se ztrátou 42 sekund.

Článek

Rasmussen vede po devíti etapách průběžné pořadí o 2:35 minuty před Španělem Alejandrem Valverdem, jenž projel cílem v Brianconu jako první z pronásledovatelů za vítězným Kolumbijcem.

Soler se utrhl od vedoucí skupinky deset kilometrů před vrcholem stoupání na průsmyk Galibier a sedlem v nadmořské výšce 2645 metrů projel s více než dvouminutovým náskokem před dvojicí Contador, Popovyč z týmu Discovery. Při dvaatřicetikilometrovém sjezdu do Brianconu se skupinka pronásledovatelů sjela, Solera už ale nedohnala.

Čtyřiadvacetiletému Kolumbijci dělal v závěrečných kilometrech doprovod francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jenž coby velký cyklistický fanoušek absolvoval etapu ve voze ředitele Tour Christiana Prudhommea.

Vinokurov ztrácí už víc než osm minut 

Největším poraženým dne, v němž peloton absolvoval také náročná stoupání do průsmyků Iseran a Telegraph, byl Kazach Alexander Vinokurov, jenž se musí vyrovnávat s následky pádu z prvního týdne. Loňský vítěz Vuelty, považovaný za jednoho z největších favoritů letošní Tour, ztratil na Solera tři a půl minuty a jeho šance na triumf tak opět výrazně poklesly.

Za Rasmussenem už Vinokurov zaostává o více než osm minut a v cíli se ze zoufalství a bolesti rozplakal. "Bylo to hrozně těžké. Snažil jsem se udržet s ostatními favority při sjezdu z Télégraphu, ale výstup na Galibier byl příliš těžký. Tým pracoval dobře, ale byl to hrozný den," posteskl si Kazach, jenž si musel v průběhu etapy před stoupáním vzít od lékaře léky tlumící bolest.

Na situaci své hvězdy už oficiálně zareagoval jeho tým Astana a dal volnou ruku Němci Andreasi Klödenovi, jenž měl dosud plnit roli Vinokurovova pomocníka. "Budeme nyní podporovat jeho, je to náš nejlepší jezdec," řekl na adresu třetího muže loňského ročníku sportovní ředitel týmu Mario Kummer. Klöden absolvoval etapu ve skupině s ostatními favority a je celkově osmý.

Na Rasmussena se tlačí trio Valverde, Mayo, Evans 

Po úvodním výšlapu z Val d'Isére do nejvyššího bodu letošní Tour Col d'Iseran (2770 metrů nad mořem) roztrhalo peloton především obávané dvojstoupání, kdy jezdce čekalo téměř třicet kilometrů jízdy do kopce na Col du Télégraphe a Col du Galibier.

Právě před druhým stoupáním na legendární Galibier zaútočil Soler a vytvořil si rozhodující náskok. Cyklisty na rozdíl od jiných ročníků doprovázelo na holé pláně alpského průsmyku příznivé počasí, takže nedošlo mezi jezdci k větším časovým rozestupům.

Poté navíc následovalo dlouhé klesání, v němž Soler ztratil velkou část náskoku, největší vítězství kariéry si však při své premiérové účasti na Tour vzít nenechal. "Je to nejkrásnější den mého života. Nikdy bych si nemyslel, že dokážu vyhrát etapu na Tour de France," uvedl v cíli Soler, jemuž heroický sólový únik stačil pouze k posunu na čtrnácté místo celkového pořadí.

Dánského lídra Rasmussena ze stáje Rabbobank tak čeká minimálně další etapa ve žlutém trikotu, který získal v neděli před dnem volna. Za ním se zatím o druhé místo pere vyrovnané trio - Valverdeho, jeho krajana Ibana Maya a Australana Cadela Evanse dělí od sebe pouhých šest sekund.

Ačkoli ví o svých nedostatcích v časovce, nehodlá se Rasmussen po dalším úspěšném dni vzdát snu o celkovém triumfu bez boje. "Naším hlavním cílem je nyní dovézt žlutý trikot do Paříže," uvedl muž, jemuž patří i puntíkovaný dres pro elitního vrchaře.

Ve středeční desáté etapě by nemělo dojít ke změnám v celkovém pořadí, relativně rovinatý a 229,5 km dlouhý úsek s cílem v Marseille se zřejmě rozhodne v cílovém spurtu.

94. ročník Tour de France - 9. etapa
Val d'Isére - Briancon, 159,5 km
1. Soler (Kol.) 4:14:24, 2. Valverde (Šp.), 3. Evans (Austr.) oba -38, 4. Contador -40, 5. Mayo (oba Šp.), 6. Rasmussen (Dán.), 7. Leipheimer (USA) všichni -42, 8. Kirchen (Luc.), 9. Klöden (Něm.), 10. Sastre (Šp.) všichni -46.
Průběžné pořadí
1. Rasmussen 43:52:48, 2. Valverde -2:35, 3. Mayo -2:39, 4. Evans -2:41, 5. Contador -3:08, 6. Moreau (Fr.) -3:18, 7. Sastre -3:39, 8. Klöden -3:50, 9. Leipheimer -3:53, 10. Kirchen -5:06.

Reklama