Hlavní obsah

Desátou etapu Tour vyhrál Vasseur, nadále vede Rasmussen

MARSEILLE

Desátá etapa cyklistické Tour de France přinesla pořádající zemi hned dvojnásobnou radost. Ve spurtu pětičlenné skupinky uprchlíků byl v Marseille nejrychlejší Francouz Cedric Vasseur, který jen o centimetry porazil dalšího domácího reprezentanta Sandyho Casara. Výsledek musela potvrdit až cílová fotografie.

Článek

Peloton dorazil do cíle 229,5 kilometru dlouhé etapy, která byla druhá nejdelší v letošním ročníku slavného závodu, ale po náročných dnech v Alpách odpočinková rovinatá, se ztrátou deseti minut a 36 sekund. Žlutý trikot udržel Dán Michael Rasmussen, kterého dnešní uprchlíci nemohli ohrozit. Všichni jezdci z elitní desítky celkového pořadí byli společně s ním v hlavním poli.

Už na šedesátém kilometru se jedenáctičlenná skupina odpoutala od pelotonu a ve velkém vedru si vytvořila desetiminutový náskok. V závěru se rozdrobila a v čele zbylo jen pět cyklistů.

Nejrychlejším z nich byl šestatřicetiletý Vasseur, který se tak dočkal druhého etapového triumfu na Tour, přesně deset let po tom prvním. Na konci roku plánuje ukončit kariéru. "Myslím, že mohu opustit cyklistiku se vztyčenou hlavou," poznamenal francouzský veterán, který jako první domácí jezdec na letošní Tour vyhrál etapu.

Čtveřici soupeřů přespurtoval těsně u bariéry. "Neudělal jsem moc taktických chyb, jel jsem dobře. Využil jsem malého prostoru, který se mi otevřel po pravé straně, pak jsem musel makat až na cílovou čáru," dodal vítěz.

Snadný profil má také čtvrteční 11. etapa do Montpellier dlouhá 182,5 kilometru. Povede podél Středozemního moře přibližně třicet kilometrů od pláží a je na ní jen jedna horská prémie čtvrté kategorie.

TOUR DE FRANCE - 10. etapa (229,5 km):
1. Vasseur 5:20:24, 2. Casar (oba Fr.), 3. Albasini (Švýc.), 4. Halgand (Fr.), 5. Voigt (Něm.) všichni stejný čas, 6. Scheirlinckx (Belg.), 7. Bossoni (It.) oba -36, 8. Burghardt (Něm.) -1:01, 9. Kučynskij (Běl.), 10. Flecha (Šp.) oba -2:34.
Průběžné pořadí:
1. Rasmussen (Dán.) 49:23:48, 2. Valverde -2:35, 3. Mayo (oba Šp.) -2:39, 4. Evans (Austr.) -2:41, 5. Contador (Šp.) -3:08, 6. Moreau (Fr.) -3:18, 7. Sastre (Šp.) -3:39, 8. Klöden (Něm.) -3:50, 9. Leipheimer (USA) -3:53, 10. Kirchen (Niz.) -5:06.

Reklama