Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková má bronz z časovky cyklistek do 23 let

SOFIA

Špičková světová rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala svoji první velkou medaili v cyklistice. Dvacetiletá Češka získala bronz na mistrovství Evropy v časovce žen do 23 let. V Sofii vyhrála Dánka Wilmussenová, na druhou Ukrajinku Gaukovou ztratila Sáblíková necelých deset sekund. Další česká cyklistka Jarmila Machačová obsadila jedenácté místo.

Článek

Výtečnou formu Sáblíkové na šampionátu nezbrzdil ani handicap v podobě pochroumané ruky po nedávné kolizi s autem. Stejně jako fakt, že letos startovala zatím jen ve dvou oficiálních cyklistických závodech včetně časovky na českém mistrovství. A ta byla ještě vzhledem k neregulérním podmínkám nakonec zrušena.

Sáblíková přitom byla v Sofii blízko zisku ještě cennější medaile, ale v průběhu závodu jí spadl řetěz, takže ztratila drahocenné sekundy. "Na to se ale nechceme vymlouvat. Hlavní je, že získala medaili. Přijeli jsme si sem pro placku a tu máme" řekl ČTK spokojený trenér Petr Novák. Sáblíková tak navázala na úspěch Lady Kozlíkové, která získala zlato v roce 2000.

Trenér: teď už nebudou diskuse

Dnešní úspěch Nováka jen utvrdil v tom, že bylo správné rozhodnutí vyzkoušet na kole šance vítězky posledního Světového poháru v rychlobruslení, mistryně Evropy ve vícebojích a dvojnásobné mistryně světa. "Doufám, že teď už nebude žádná diskuse o tom, zda i v tomto sportu může uspět," podotkl Novák, jenž už v sobotu společně se Sáblíkovou a Andreou Jirků, kterou čeká start na ME v kategorii juniorek v pátek, odletí do Berlína k prvnímu tréninku na ledové ploše.

Ještě jeden cyklistický závod však letos Sáblíkovou čeká. Představí se na opakovaném mistrovství České republiky v časovce ve Žďáru nad Sázavou. "Stejně jako teď do toho ale půjdeme z normální přípravy. Bez ničeho speciálního," dodal Novák.

Ženy do 23 let (24 km):
1. Wilmussenová (Dán.) 33:54, 2. Gauková (Ukr.) -37, 3. Sáblíková (ČR) -45, 4. Schmidtová (Dán.) -46, 5. Van Dijková (Niz.) -55, 6. Kalitovská (Ukr.) -1:04, ...11. Machačová (ČR) -1:34.
Junioři (24 km):
1. Zakarin (Rus.) 31:06, 2. Kwiatkowski -19, 3. Garnowski (oba Pol.) -28, ...41. Volf -3:03, 42. Wolf -3:06, 51. Vojta (všichni ČR) -3:48.

Reklama