Hlavní obsah

Hunter jako první Jihoafričan vyhrál etapu na Tour de France

MONTPELLIER

Třicetiletý Robert Hunter napsal v jedenácté etapě Tour de France novou kapitolu jihoafrické cyklistiky. Jako první jezdec své země získal vavřín na nejslavnějším etapovém závodu, když se prosadil v hromadném spurtu v Montpellier. Rovinatý profil trati kopírující pobřeží Středozemního moře nepřinesl žádné změny v čele průběžného pořadí, žlutý trikot nadále drží Dán Michael Rasmussen.

Článek

Rodák z Johannesburgu Hunter v etapě dlouhé 182,5 km mezi Marseille a Montpellier vybojoval již druhý dílčí úspěch na letošní Tour pro stáj Barloworld, která v závodu startuje díky divoké kartě. V úterý podobně zazářil v poslední alpské etapě kolumbijský outsider Juan Mauricio Soler. Hunter na cílové pásce odsunul na druhé místo Švýcara Fabiana Cancellaru, třetí skončil Brazilec Murilo Fischer.

Pro několik sprinterů skončily naděje na úspěch necelý kilometr před cílem po pádu v úzké zatáčce. "Byla to hodně těžká etapa, hlavně kvůli větru a úzkým zatáčkám. Celý finiš byl bláznivý," řekl novinářům Hunter, startující na své šesté Tour. "Vítězství má pro mě cenu zlata," dodal.

Objížďka kvůli hořícímu vozu

Nejvíce dnes ztratila domácí naděje a nejvýše umístěný Francouz Christophe Moreau, který byl celkově šestý. V průběhu etapy ho potkal pád a v cíli měl několikaminutové manko na hlavní skupinu se všemi favority. Rasmussen s pomocí kolegů z Rabobanku nadále drží výrazný náskok, který získal díky svým vrchařským schopnostem v minulých dnech v Alpách, a má stále k dobru dvě a půl minuty.

Dnešní trať musela být nepatrně odkloněna, když se zhruba 70 km před cílem vzňal vůz s fotografy agentury Reuters. "Objížďka se týkala asi kilometrového úseku. Stalo se to dvacet minut před tím, než k místě nehody dojeli cyklisté," řekl mluvčí organizačního výboru Tour Philippe Sudres. Členové posádky vyvázli bez zranění, ale jejich výbava shořela.

V pátek čeká peloton etapa se čtyřmi horskými prémiemi, které budou předzvěstí blížících se Pyrenejí. V sobotu cyklisty čeká první dlouhá časovka.

TOUR DE FRANCE - 11. etapa (182,5 km):
1. Hunter (JAR) 3:47:50, 2. Cancellara (Švýc.), 3. Fischer (Braz.), 4. Pozzato, 5. Ballan, 6. Bossoni, 7. Corioni (všichni It.), 8. Gilbert (Belg.), 9. Bonnet (Fr.), 10. Kirchen (Luc.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Rasmussen (Dán.) 53:11:45, 2. Valverde -2:35, 3. Mayo (oba Šp.) -2:39, 4. Evans (Austr.) -2:41, 5. Contador (Šp.) -3:08, 6. Klöden (Něm.) -3:50, 7. Leipheimer (USA) -3:53, 8. Sastre (Šp.) -3:54, 9. Kirchen -4:59, 10. Astarloza (Šp.) -5:20.

Reklama