Hlavní obsah

Šéf UCI chce omluvu po řediteli Tour za noční telefonát

Prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pat McQuaid požaduje omluvu od ředitele Tour de France Christiana Prudhomma. Ten mu volal ve čtvrtek v noci a prý se ho ptal, jestli chce "zabít Tour de France". Prudhomme tak reagoval na načasování zveřejnění informace o vyloučení lídra závodu Michaela Rasmussena z dánské reprezentace.

Článek

Rasmussen dostal před několika týdny varování za neposkytnutí informací o svém pohybu, o čemž dánský svaz i UCI věděly. Informaci však funkcionáři zveřejnili až v průběhu Tour, což Prudhomme ostře kritizoval.

Jeho vztek pocítil na vlastní kůži i McQuaid, jenž si užívá volných chvil s rodinou v Dublinu. "Zavolal mi, chvástal se, mluvil z cesty a vůbec mě nepustil ke slovu. Říkal: 'Snažíte se zabít Tour de France?". Řekl jsem mu, ať mi zavolá, až bude klidnější, a zavěsil jsem," vyprávěl McQuaid.

Sám se o celé kauze dozvěděl jen chvíli před tím od novináře. "Zavolal jsem našemu právníkovi, zavolal jsem do Dánska a snažil se zjistit, co se děje. Byl jsem na telefonu do jedné ráno," řekl.

Rázně popřel, že by vedení světové cyklistiky mělo něco proti slavnému etapovému závodu. "Vůbec nemají pravdu. Ve vztahu k UCI jsou paranoidní a nevím proč," prohlásil.

Reklama