Hlavní obsah

Petacchi byl zbaven obvinění z dopingu

ŘÍM

Vyhlášený spurtér Alessandro Petacchi byl v úterý zbaven obvinění z dopingu. Třiatřicetiletého cyklistu očistil Italský cyklistický svaz, který tak neuposlechl doporučení národního olympijského výboru, jenž pro Petacciho požadoval roční trest.

Článek

Petacchi měl 23. května po vítězné jedenácté etapě na Giru d'Italia v těle nadměrné množství salbutamolu. Italský svaz nicméně přijal cyklistovo vysvětlení, že látku užíval pouze k léčbě astmatu. "Nedošlo tak k porušení současných antidopingových pravidel," uvedli svazoví představitelé.

"Tohle je jedno z nejkrásnějších vítězství v mém životě," uvedl po verdiktu svazu Petacchi. "Nikomu bych nepřál, aby trpěl, jako jsem teď trpěl já. Tohle byla nejhorší zkušenost mého života. Ale stále jsem si uvědomoval, že jsem nic špatného neudělal, takže odcházím s hlavou vztyčenou," citovala italská agentura ANSA hvězdu stáje Milram. Ta Petacchiho kvůli podezření vyřadila z nominace pro letošní Tour.

Petacchi má od Mezinárodní cyklistické unie povolení užít určité množství salbutamolu, jež obsahuje jeho lék Ventolin. Nadměrné hodnoty této látky nicméně mohou mít vliv na zvýšení výkonnosti.

"Po dvanácti letech v pelotonu a 140 vítězstvích nemám nejmenší chuť nechat si zničit kariéru Ventolinem. Na letošním Giru jsem se nechoval jinak než na těch předchozích," řekl ještě před rozhodnutím svazu vítěz 24 etap na Giru a čtyř na Tour.

Reklama