Hlavní obsah

Francouzský tisk: Doping Vinokurova je rána pro cyklistiku

PAŘÍŽ

Pozitivní dopingový nález v těle kazašského cyklisty Alexandra Vinokurova během Tour de France je velkou ránou pro nejslavnější etapový závod světa i pro cyklistiku jako takovou. Shoduje se ve středu na tom francouzský tisk, který se dopingové aféře věnuje většinou na titulních stranách.

Foto: Oakley

Kazašský cyklista Alexander Vinokurov odpočívá během přesunu při Tour de France.

Článek

Tento neočekávaný obrat je podle deníku Le Figaro "ránou z milosti" pro letošní ročník Tour i pro image cyklistiky. Levicový list Libération zase soudí, že kazašský závodník po pozitivní kontrole opustil definitivně Tour de France, která pozbyla smyslu.

"Podvodníci, vypadněte," hlásí deník Le Parisien. Podle něj skandál kolem Vinokurova ranil Tour, která byla oznámením jeho pozitivního dopingového testu řádně zbičována.

Krásná pohádka o mučedníkovi

Za podvodníka označuje Vinokurova na titulní straně také deník France Soir. Připomíná, že Kazach po většinu času na silnici velmi ztrácel na ostatní, vypadal "bezkrevný", a záběr jeho poničených kolen byl až dosud jedním z nejvýraznějších momentů z letošní Tour. "Och, jak byla krásná pohádka o mučedníkovi, který se na jeden den stal králem světa, zatracencem, který vystoupil z pekla do cyklistického ráje," glosuje France Soir. "Skutečnost je ale umělejší než kdykoli předtím; tento chemický ráj je řádně prohnilým královstvím," dodává list.

Sportovní deník L´Équipe ve středu vyšel na první straně s titulkem "Chaos". Podle něj je zapotřebí reformovat profesionální cyklistický peloton a dát organizátorům volné ruce k tomu, aby mohli pozvat jen toho, koho uznají za vhodného. L´Équipe dále píše, že je potřeba reformovat všechny ostatní systémy související s vrcholovým sportem včetně boje proti dopingu.

Belgický deník Het Volk však o možném řešení cyklistické krize pochybuje. "Vino zavraždil Tour. Otázkou je, zda je tenhle problém vůbec ještě řešitelný," píše list a další belgické noviny Le Derniere Heure připomínají, že podezřelý z dopingu je i současný lídr Tour Michael Rasmussen. "Vinokurov byl odhalen, Rasmussen je v podezření - kam kráčí Tour?"

Boj s větrnými mlýny

Nový dopingový skandál zasáhl i Brity, neboť ti si letošní ročník díky startu v Londýně a následné další etapě na anglickém území vzali téměř za svůj. "Tour, která před milióny diváků v Anglii začala s tak velkými očekáváními, je od úterý rozvrácená," píše Guardian.

Podle italského listu La Stampa jsou sice nad Tour "temné mraky", ale přistižení Vinokurova má i svá pozitiva. "Organizátoři měli odvahu dopingového hříšníka odhalit a vyhodit, jako to nikdo před nimi dosud neudělal. Tohle dává naději, že doping bude poražen," domnívá se list.

Švýcarský list Blick ale soudí, že boj proti dopingu může být soubojem s větrnými mlýny a závod ve slovní hříčce nazývá Tour de Farce, tedy "fraška".

Reklama