Hlavní obsah

Majitel Tour vyzval šéfa cyklistické unie k rezignaci

Majitel společnosti pořádající Tour de France Patrice Clerc vyzval k odstoupení prezidenta Mezinárodní cyklistické unie Pata McQuaida. Podle něj není schopen očistit sport, jehož pověst kvůli dopingovým aférám během slavného závodu notně utrpěla.

Článek

"V každé normální společnosti by odpovědné osoby odstoupily," řekl Clerc agentuře AP. Vedení UCI v čele s McQuaidem podle něj nebojovalo s dopingem dostatečně tvrdě. "Musíme se spojit v boji za lepší cyklistiku. Ale ne pod vlajkou UCI. Nebudeme spolupracovat s neschopnými lidmi, nebo s lidmi, kteří chtějí Tour ublížit," dodal.

"Jeho prohlášení jsou skandální," reagoval McQuaid. "Cyklistika potřebuje pevnou vládu. Přece nemůžeme vymýšlet pravidla za pochodu, když se zrovna hodí. Šéfové Tour by si měli uvědomit, že nemají patent na cyklistiku. Cyklistika je hlavně pro fanoušky," dodal s tím, že odstoupit rozhodně nehodlá.

Clerc nicméně hodlá napříště pořádat Tour bez spolupráce s UCI. V říjnu chce o reformě závodu jednat "se všemi, kteří mají zájem v cyklistice něco změnit". "UCI postrádá srozumitelnost, transparentnost a svědomitost," tvrdí Francouz.

Organizátoři Tour vyčítají cyklistické unii například to, že už před startem závodu měla k dispozici podklady, které nakonec vedly k vyloučení vedoucího Dána Michaela Rasmussena podezřelého z dopingu. Pořádající společnost ASO chce zavést nezávislý systém s vlastním etickým kodexem. "Samozřejmě bychom si přáli, aby to podepsalo co nejvíce týmů. Ale když se jich sejde na startu méně, tak to tak bude," uvedl Clerc.

Reklama