Hlavní obsah

Vinokurov chce napadnout práci dopingové laboratoře

Analýza vzorku B potvrdila, že kazašský cyklista Alexandr Vinokurov na Tour de France dopoval. Podle agentury AFP je i po opětovné kontrole v laboratoři Chatenay-Malabry zřejmé, že se lídr stáje Astana minulou sobotu před časovkou podrobil zakázané transfuzi krve. Vinokurov nicméně ještě před zveřejněním výsledku kontroly vzorku B dal najevo, že hodlá napadnout věrohodnost laboratoře.

Článek

Kazašský jezdec si už dokonce najal právníka Maurice Suha, který se právě na základě zpochybnění laboratoře pokoušel domoci zproštění viny pro loňského vítěze Tour Floyda Landise.

"Nemůžete jen tak přijmout fakt, že laboratoř se nikdy nedopustí nějaké chyby," cituje Suha agentura SID. Možnosti zpochybnění testu nahrává i fakt, že metoda, která usvědčila Vinokurova ze zakázané transfuze krve, se začala používat na Tour teprve od letoška.

Třiatřicetiletý Vinokurov byl pozitivně testován po sobotní časovce, kterou nečekaně s velkým náskokem vyhrál. Podle dosud nepotvrzených informací listu L'Équipe byl kapitán stáje Astana, která následně opustila peloton Tour, přistižen i dva dny později po dalším vítězství v pyrenejské etapě.

Sám loňský vítěz Vuelty, jenž platil před začátkem Tour za velkého favorita na celkové vítězství, vinu odmítá. "Byl jsem během své kariéry více než stokrát testován. Při té vší pozornosti, která se tématu dopingu věnuje, bych byl přece blázen, kdybych něco takového udělal. A já blázen nejsem," uvedl Vinokurov.

Reklama