Hlavní obsah

Španělský cyklista Contador vyhrál Tour de France

PAŘÍŽ

Španělský cyklista Alberto Contador vyhrál 94. ročník nejslavnějšího závodu světa Tour de France. Čtyřiadvacetiletý člen stáje Discovery Channel, jenž si oblékl žlutý trikot vedoucího muže ve čtvrtek po vyřazení dosavadního lídra Michaela Ramussena, zvítězil s náskokem 23 sekund před Australanem Cadelem Evansem. Třetí skončil Contadorův týmový kolega Levi Leipheimer z USA.

Článek

Jezdcům z prvních příček celkového pořadí stačilo v neděli dojet v hlavním poli v etapě s cílem v Paříži, kde se už bojovalo pouze o prestižní závěrečný triumf na Champs Elysées. Ten po 146 kilometrech získal Ital Daniele Bennati, jenž ve spurtu porazil další specialisty Thora Hushovda z Norska a Němce Erika Zabela.

"Vyhrát v Paříži je jako sen. Přijel jsem na Tour získat etapu a odjíždím s dvěma. Moje kariéra teď startuje," uvedl šestadvacetiletý Bennati, jenž se prosadil už ve čtvrtek v Castelsarrazin.

Těsněji zvítězil jen LeMond v roce 1989

Contador ze stáje Discovery Channel si téměř definitivně zajistil vítězství v dopingem poznamenané Tour v sobotní časovce, kdy si udržel žlutý dres lídra. Jeho náskok na bývalého bikera Evanse je druhý nejmenší v historii, těsnější vítězství zaznamenal jen v roce 1989 Američan Greg LeMond, jenž v součtu předstihl domácího Laurenta Fignona o pouhých osm sekund.

Vedle žlutého trikotu patří Contadorovi i bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let. Bodovací soutěž vyhrál a zelený trikot do sbírky získal belgický spurtér Tom Boonen, majitelem puntíkovaného dresu pro nejlepšího vrchaře se stal Kolumbijec Mauricio Soler. V soutěži týmu zvítězil Discovery Channel, jehož šéf Johan Bruyneel tak navázal na sedm triumfů s Lancem Armstrongem z let 1999-2005.

"Teď jsme viděli budoucnost cyklistiky. Alberto je kompletní jezdec - je to vrchař, umí časovku a neztratí se v pelotonu. Těším se, že vyhraje Tour ještě mnohokrát," řekl na adresu svého nástupce Armstrong, jenž závěr závodu sledoval na vlastní oči ve Francii.

Tour se dopingové nákazy nezbavila

Nad letošní Tour, která zavedla peloton vedle impozantního londýnského startu a tradiční porce francouzských kilometrů také do Belgie a Španělska, se od samého počátku vznášel stín dopingu. Vítězství totiž neobhajoval loňský vítěz Floyd Landis, jenž měl pozitivní test na testosteron a kvůli němu nebylo ve startovní listině číslo jedna.

Další skandály pak přišly v třetím týdnu, kdy byli přistiženi slavný Kazach Alexandr Vinokurov a Ital Cristian Moreni. K největšímu šoku nicméně došlo krátce před středeční půlnocí, kdy tým Rabobank stáhl ze závodu lídra Rasmussena za to, že údajně lhal o místu svého pobytu během červnové přípravy na Tour.

Rasmussenův případ navíc definitivně zmrazil už tak špatné vztahy mezi organizátory Tour a Mezinárodní cyklistickou unií. Majitel společnosti pořádající Tour Patrice Clerc hodlá proto od příštího roku uspořádat závod bez spolupráce s UCI.

TOUR DE FRANCE - 20. etapa (146 km):
1. Bennati (It.) 3:51:03 hod., 2. Hushovd (Nor.), 3. Zabel (Něm.), 4. Hunter (JAR), 5. Boonen (Belg.), 6. Chavanel (Fr.), 7. Cancellara (Švýc.), 8. Millar (Brit.), 9. Förster (Něm.), 10. Quinziato (It.) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Contador (Šp.) 91:00:62, 2. Evans (Austr.) -23, 3. Leipheimer (USA) -31, 4. Sastre -7:08, 5. Zubeldia -8:17, 6. Valverde (všichni Šp.) -11:37, 7. Kirchen (Luc.) -12:18, 8. Popovyč (Ukr.) -12:25, 9. Astarloza -14:14, 10. Pereiro (oba Šp.) -14:25.

Reklama