Hlavní obsah

Cyklistický závod Vysočina určí i mistry republiky v časovce

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Dvě role bude mít letošní jedenáctý ročník mezinárodního etapového cyklistického závodu Vysočina 2007, který odstartuje ve čtvrtek v Novém Městě na Moravě. Sobotní časovka na 18 kilometrů určí i letošní mistry republiky v této disciplíně.

Článek

Šampionát v Domašově rozhodčí totiž po odjetí soutěže žen a juniorek anulovali kvůli dopravním problémům.

Ženy budou bojovat o časovkářský titul na trati Žďár nad Sázavou - Nové Dvory - Žďár v samostatném závodě od 15:00. Titul v závodě mužů budou ale moci vybojovat pouze cyklisté, kteří absolvují celý etapový závod. "Dal jsem si tuto podmínku, neboť v opačném případě by byl souboj mezi odpočatými cyklisty a jezdci, kteří mají za sebou tři etapy, nerovný," řekl dnes ČTK ředitel závodu Milan Plocek.

Zatím se přihlásilo 69 cyklistů včetně čtyř týmů z Německa. Časovku ale nepojede mnoho špičkových jezdců, kteří mají jiný závodní program. Mezi ženami bude chybět nejlepší současná česká cyklistka Lada Kozlíková, která je nemocná, bere antibiotika a momentálně pobývá v lázních v Jáchymově. Na Vysočině se naopak objeví rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Usnul: Spravedlivější by byla časovka týden před šampionátem

Nápad jet mistrovskou časovku, která rozhoduje o nominaci na zářijový světový šampionát, v rámci etapové Vysočiny už dříve kritizoval trenér Kozlíkové Břetislav Usnul. "Nám se tím zhroutil celý čtyřletý program přípravy před olympijskými hrami. Podle mého názoru by bylo mnohem spravedlivější rozhodnout o nominaci v kontrolní časovce týden před šampionátem, kdy už mají všechny cyklistky vyladěnou výkonnost," řekl ČTK Usnul.

Oproti loňskému ročníku bude v letošní Vysočině novinkou druhá etapa. Ta v pátek odstartuje v Bystřici nad Pernštejnem a pojede se na 31 km dlouhém kopcovitém okruhu okolo Vírské přehrady.

Reklama

Související témata: