Hlavní obsah

Vítěz Tour Contador dopoval, mám důkazy, tvrdí německý expert

HEIDELBERG/MADRID

Zatímco ve Španělsku oslavují Alberta Contadora jako symbol nové "čisté" cyklistiky, německý dopingový expert Werner Franke označil triumf španělského jezdce v Tour de France za největší podvod v dějinách sportu. Odborník z Heidelbergu má prý důkazy o tom, že jezdec americké stáje Discovery Channel užíval nedovolené preparáty.

Článek

V rozhovoru pro televizní stanici ZDF Franke prohlásil, že má k dispozici policejní protokoly z domovních prohlídek madridského lékaře Eufemiana Fuentese. Kontroverzní doktor podle španělské policie obstarával doping pro desítky sportovců. Podezřelý ze spolupráce s Fuentesem byl i Contador, ale později byl očištěn. Samotný cyklista v průběhu Tour znovu prohlásil, že se rozhodně ničím neprovinil.

Podle Frankeho však z protokolů vyplývá, že čtyřiadvacetiletý Španěl užíval inzulinové preparáty, hormon povzbuzující vylučování testosteronu HMG-Lepori a také prostředek na astma Trigon. "Důkazy mám v aktovce," tvrdí, ale neupřesnil, kde kompromitující materiály získal. Ve Španělsku se prý postarali o to, aby byl případ zameten pod koberec.

Contadora v Madridu po návratu z Tour vítaly stovky fanoušků, řada z nich ve žluté barvě typické pro šampiona slavného závodu. Čtyřiadvacetiletý Španěl je pozdravil z balkónu budovy madridské místní vlády. "Kousek této Tour patří každému z vás, kteří jste mě podporovali. Teď mi dochází, co znamená vítězství na Tour, a chci si to užít a oslavit," řekl cyklista.

Contador je prvním španělským vítězem slavného závodu od roku 1995, kdy Miguel Indurain získal poslední ze svých pěti titulů.

Reklama

Související témata: