Hlavní obsah

Sběratel ptáků Contador kráčí ve šlépějích Armstronga

Španěl Alberto Contador je od Ullrichova triumfu z roku 1997 nejmladším vítězem cyklistické Tour de France. Německému jezdci tehdy bylo třiadvacet, držitel letošního žlutého trikotu, jezdící v barvách americké stáje Discovery Channel, oslaví v prosinci 25. narozeniny.

Článek

Letošní Tour byla prošpikována dopingovými skandály, a nebýt odvolání Dána Rasmussena, Contador by skončil druhý. „Ano, letos byl tenhle závod hodně bláznivý. Asi daleko víc, než kdokoliv z nás chtěl a čekal,“ připouští španělský cyklista.

„Ale vítězství se počítá pořád stejně. Moc pro mě znamená. Je to výsledek velké dřiny během řady let,“ říká Contador, na němž před rokem také ulpělo podezření ze spolupráce s lékaři pomáhajícími cyklistům s dopinkem. „Ano, byl jsem na seznamu. Ale jen kvůli tomu, že jsem byl ve špatnou dobu ve špatném týmu. UCI sama uznala, že to byla chyba. Jsem z toho pryč,“ hájí se.

Contador dokázal letos v horách jako jediný držet krok s Ramussenem. Navíc potvrdil, že je i výtečným časovkářem. V sobotu za ním absolvoval časovku v týmovém autě jeho velký vzor: sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong, který po ukončení kariéry dál pracuje pro tým Discovery Channel. „On už za námi byl při jedné horské etapě. Jeho přítomnost mi dodala motivaci,“ prozradil Contador.¨

Armstrong: Jsem na něj moc pyšný

Američan má pro mladého jezdce jen slova chvály. Vždyť kromě žlutého trikotu získal i bílý pro nejlepšího závodníka do 25 let. „Jsem na něj moc pyšný. Alberto je komplexní závodník a věřte mi, že Tour vyhraje ještě mnohokrát,“ tvrdil Američan. který stál za jeho příchodem do týmu. „Lákal Contadora už dlouho. Sám za ním kvůli tomu několikrát v Madridu byl,“ prozrazuje český cyklista René Andrle, jenž s vítězem letošní Tour několik sezón závodil ve španělských týmech ONCE, resp. Liberty Seguros.

Španěl pochází z rodiny, která má čtyři syny. Jeho nejmladší bratr Raúl je připoután na invalidní vozík. „Na rodinu je hodně fixovaný, snaží se jim všemožně pomáhat. Hlavně tomu ochrnutému bráchovi,“ říká Andrle.

Přežil kóma po pádu

Contadorovu kariéru provázely i velké zdravotní problémy. Kvůli krevní sraženině v mozku upadl během závodu Kolem Asturie v květnu 2004 do kómatu. „Jeli jsme sjezd z kopce možná šedesátkou. On najednou vybočil z balíku, přestal mluvit a v plné rychlosti trefil svodidla. Ležel na zemi, klepala se mu noha a měl zapadlý jazyk. Odvezli ho do nemocnice, podstoupil několik operací,“ vzpomíná Andrle.

„Když jsem ležel v nemocnici, bál jsem se, že už nebudu moci žít normální život. Ale dokázal jsem to. Tenkrát jsem tam četl Armstrongovu knihu. Jeho příběh mi dodal strašně odvahy...,“ přiznává s odstupem Španěl s tím, že rozhodně netušil, že za tři roky stane na nejvyšším stupni Tour jako jeho velký vzor.

„Vrátil se obdivuhodně rychle, když mohl začít jezdit na kole, strašně dřel,“ přibližuje Andrle úsilí Contadora, jenž letos triumfoval i ve slavném závodě Paříž-Nice. „Je to skvělý kluk, který má rád srandu. Navíc je hodně inteligentní. Vždycky přesně věděl, co chce dokázat. Věřil jsem, že je jednou schopný vyhrát Tour,“ tvrdí Andrle.

Velkým koníčkem jsou ptáci

Český cyklista, jenž Contadorovi držel na dálku palce, prozradí i jeho velký koníček. „Sbírá a chová ptáky. Mají doma spoustu klecí, pomáhá mu s tím táta. Pamatuji si, jak jednou na závodech v Polsku chtěl sehnat živého dudka. Že prý se dá koupit jen tam nebo v Čechách. Nakonec ho nekoupil, protože se nesměl převézt přes hranice. Leda že by ho pomaloval a vydával za papouška,“ usmívá se Andrle.

Španěl ukázal, že pokud neuvízne v dopingovém maléru, může být nástupcem Armstronga. „Zatím ale do něj mám hodně daleko. Vyhrát Tour sedmkrát je neskutečné.“

Reklama

Související témata: