Hlavní obsah

Cyklistovi Coxovi praskla v noze tepna a zemřel

Jihoafrický cyklista Ryan Cox zemřel poté, co mu praskla hlavní tepna v levé noze. Osmadvacetiletý závodník před třemi týdny podstoupil ve Francii operaci žil a odjel domů na rekonvalescenci. V pondělí však musel do nemocnice v Johannesburgu, kde ve středu brzy ráno zemřel.

Článek

Na tepně se mu vytvořilo zauzlení a tlak krve ji následně roztrhl. Podle Coxova bývalého trenéra Clinta Curtise může být právě cyklistika příčinou tohoto onemocnění. "Často se to cyklistům stává, protože tráví spoustu hodin v sedle s ohnutýma nohama při šlapání," řekl agentuře Reuters.

Cox byl blízkým přítelem elitního spurtéra Roberta Huntera, vítěze jedné z etap na letošní Tour de France, a jezdil s ním v týmu Barloworld.

Operaci podstoupil 4. července u renomovaného odborníka, který léčil žilní problémy šesti stovek cyklistů včetně Stuarta O'Gradyho. Na svých internetových stránkách si jezdec pochvaloval, jak se zákrok povedl. "Lékař je velmi spokojený s výsledkem operace a tepna je na rentgenu velmi pevná. Cítím se dobře a jsem schopen pomalu chodit," uvedl cyklista, kterého zdravotní problémy připravily o šanci startovat na Tour de France.

Optimismus vítěze etapového závodu Kolem Langkawi z roku 2005 neopouštěl ani po návratu domů. "Otok už hezky ustoupil a jsem schopen se pohybovat o něco rychleji než minulý týden," pochvaloval si. V pondělí se však jeho stav náhle zhoršil a lékaři ho museli okamžitě operovat. Navzdory transfúzím mu selhávalo srdce i ostatní orgány a o dva dny později zemřel.

Cyklisté v neděli uctí Coxovu památku sedmdesátikilometrovou smuteční jízdou v italském Comu.

Reklama