Hlavní obsah

Legendární Merckx tvrdí, že tři čtvrtiny cyklistů nedopují

Legendární cyklista Eddy Merckx je přesvědčený, že si většina jeho současných nástupců nepomáhá nedovolenými podpůrnými prostředky. Navzdory dopingovým skandálům na Tour de France si myslí, že se k těmto praktikám uchyluje jen čtvrtina cyklistů.

Článek

"Je spousta čestných lidí, tři čtvrtě cyklistů je čistých. Ostatní hodně riskují. (Ředitel Tour de France) Christian Prudhomme má pravdu. Cyklista, který dopuje, hraje ruskou ruletu o vlastní život," řekl Merckx italskému listu Gazzetta dello Sport.

Velký díl odpovědnosti podle pětinásobného vítěze Tour nenesou jen cyklisté, ale také lékaři. Naopak šéfové stájí jsou podle něj v boji proti dopingu prakticky bezmocní. "Co mohou dělat víc než říkat cyklistům, aby nedělali hlouposti. Když to někteří cyklisté nepochopili, tak by to nepochopili nikdy," prohlásil slavný Belgičan.

Kritizoval rozhodnutí německých televizních stanic ARD a ZDF, které kvůli dopingu Patrika Sinkewitze ukončily vysílání přímých televizních přenosů z Tour de France. "Bylo to chybné rozhodnutí. V takovém případě by nemohli vysílat ani denní shrnutí. A pokud média vydají špatnou informaci, museli by novináři rovněž dostávat dvouletý trest," poznamenal Merckx.

Reklama