Hlavní obsah

Další kazašský cyklista Astany měl pozitivní dopingový test

PAŘÍŽ

Kazašský cyklista Andrej Kašečkin měl 1. srpna v Turecku pozitivní výsledek mimosoutěžního testu na krevní doping. Oznámila to jeho stáj Astana, která jezdci s okamžitou platností zastavila činnost. V krátké době tak byl z dopingu obviněn druhý špičkový cyklista z Kazachstánu. V průběhu Tour de France neprošel kontrolou Alexandr Vinokurov, jehož už Astana po pozitivní analýze vzorku B propustila.

Článek

Vinokurov byl usvědčen z užití nepovolené krevní transfuze, stejného prohřešku se zřejmě dopustil i Kašečkin. Po Vinokurovově nálezu vedení Astany zbytek týmu z Tour před šestnáctou etapou odvolalo. Kašečkin byl v té době v průběžném pořadí na osmém místě.

Také Kašečkinovi hrozí za doping dvouletý distanc. Podle podmínek nové antidopingové charty, kterou dostali k podpisu před startem Tour všichni jezdci, by měl přijít o celý roční plat.

Astana se kvůli dopingové aféře svého lídra Vinokurova do konce srpna vzdala účasti ve všech závodech a dala závodníkům i členům realizačního týmu volno na přemýšlení o budoucnosti.

Kašečkinův pozitivní test znamená pro tým se švýcarskou licencí další ránu. "Zatímco Astana dělá všechno pro to, aby na nových základech začala znovu, Kašečkinův pozitivní test opět zpochybňuje její důvěryhodnost. Jenom to posiluje touhu cyklistické stáje Astana po zavedení drastických opatření pro čistou cyklistiku," uvedli zástupci týmu v oficiálním prohlášení.

Reklama