Hlavní obsah

Potlučený Landis obsadil druhé místo v závodě horských kol

LEADVILLE

S krvavými šrámy na ruce a koleně, ale šťastný dokončil slavný americký cyklista Floyd Landis náročný závod na horských kolech v coloradském Leadville. Bývalý elitní silniční jezdec, jehož vítězství na Tour de France 2006 je zpochybněno kvůli pozitivnímu testu na testosteron, obsadil v závodě na 160 km druhé místo za vítězem předchozích čtyř ročníků Davem Wiensem.

Článek

"Tenhle závod mi úžasně pomohl, protože jsem měl něco, pro co jsem mohl trénovat a na co se soustředit," uvedl jednatřicetiletý Landis, jenž od loňské Tour na silnici nezávodil. "Samozřejmě nemůžu zapomenout na tu další záležitost, ale alespoň jsem měl nějaké rozptýlení," dodal bývalý jezdec týmu Phonak, který už více než rok vehementně popírá dopingové provinění.

Krvavá zranění mu v sedmihodinovém závodě způsobil pád ve sjezdu a poté i defekt. Se zabandážovanými třemi prsty na ruce a krvavým šrámem od kolena až po kotník nakonec dojel do cíle minutu a 43 sekund za vítězem. "Porazil by mě ale i bez toho defektu, je ve skvělé formě," poznamenal Landis.

Největší problémy mu podle jeho slov způsobuje nejistota, jak se bude vyvíjet jeho kariéra. Naposledy se jeho případ probíral na veřejném slyšení v květnu a od té doby nedošlo k žádnému posunu.

"Už jsou to tři měsíce a zatím jsem od nich neslyšel ani slovo. Pokud to chtějí udělat pořádně a mít na to víc času, je to v pořádku. Já chci jen vědět pravděpodobný časový rámec. Hodně by mi třeba pomohlo, kdybych mi prostě řekli: 'Bude to v lednu'," dodal muž, který na svou obhajobu sepsal knihu, jejíž prodej mu pomáhá financovat služby špičkových právníků.

Reklama