Hlavní obsah

Huříková nemá ráda "kopačky" a whisky ji ve Skotsku neláká

FORT WILLIAM/PRAHA

Ani na druhý pokus nedosáhla česká bikerka Tereza Huříková v kategorii do 23 let na cenný kov ze světového šampionátu, ve skotském Fort Williamu dojela stejně jako před rokem na Novém Zélandu čtvrtá. Ve čtvrtek přijala naděje české cyklistiky pozvání redaktora deníku Právo Jana Krůty a přímo v dějišti mistrovství světa odpovídala prostřednictvím chatu na otázky čtenářů Sport.cz.

Foto: mtbs.cz/Jan Němec

Tereza Huříková

Článek

Zatímco loni po přestupu z juniorské kategorie bylo umístění Huříkové na světovém šampionátu překvapením, letos brala dvacetiletá bikerka čtvrté místo jako velké zklamání. „V cíli jsem brečela a asi se s tím budu vyrovnávat dost dlouho,“ přiznala bezprostředně po středečním závodě v rozhovoru pro Právo.

Také proto ji příznivci cyklistiky během chatu Sport.cz na dálku posílali především povzbuzující vzkazy, hodně se také vyptávali na používané vybavení a způsob tréninku. "Každý týden trénuju jinak, ale v průměru asi tak 12 - 15 hodin týdně. Objemy jsou různé, podle toho, jaká část sezóny zrovna je," vykládala o náročném sportu, který nebývá štědře finančně hodnocen.

"Záleží, jakou kategorii závodů cyklista vyhrává. Jinak ohodnoceny jsou Světové poháry a jinak třeba závody u nás doma. Každopádně kopačky se mají líp," odpověděla úsměvně s odkazem na platy fotbalistů. Mezi fanoušky kopané s Huříkovou příliš nepočítejte - na otázku zda by si raději vybrala mezi Barošem či Rosickým, odpověděla jednoznačně: "Oba jsou ´šampóni´, kopačkám nefandím."

Vyhraněný názor má i na své konkurentky v cyklistickém poli. "Nemám ráda sportovce, kteří si nevidí na špičku nosu a myslí si, že když vyhráli jeden závod, patří jim celý svět. Obdivuju norskou bikerku Gunn-Ritu Dahle, olympijskou vítězku v cross country z Atén. Její standardně vynikající výsledky a síla osobnosti mě inspirují a motivují. Mrzí mě, že se poslední dobou potýká se zdravotními problémy a nemůže ve Skotsku startovat," vyznala se.

Kola se jako malá bála

Ochutnávka whisky ji ani v zemi tomuto nápoji zaslíbené nelákala, podle svých slov dává přednost koktejlům jako Mojito či Piňa Colada, nebo bílému vínu. Mimo tréninkové období se neodbývá ani v jídle. "I když třeba přes zimu přiberu až pět kilo, dopřeju si na vánoce cukroví a jídlo, co mám ráda," prozradila cyklistka, jenž jako malá kolo nesnášela. "Bála jsem se, že spadnu a rozbiju si kokos."

V současnosti má už úspěšná reprezentantka k dispozici rovnou šest bicyklů. "Tréninkové, závodní, silniční, časovkářské, silniční rezervu i časovkářský speciál," vypočítala svou výbavu, cenu jednotlivých kol ale nezná: "Radši to nevím, abych se nebála na něm spadnout." Pokud zrovna nevyužívá některé z kol při závodech či trénincích, ráda relaxuje při houbaření nebo u masáže, ve volném čase se také věnuje příteli.

Reklama