Hlavní obsah

Cyklista Kulhavý získal na MS do 23 let bronz v cross country

FORT WILLIAM

Jaroslav Kulhavý vybojoval na světovém šampionátu jezdců na horských kolech ve skotském Fort Williamu bronzovou medaili. V cross country mužů do 23 let v pátek nestačil pouze na vítězného Dána Jakoba Fuglsanga a Švýcara Nina Schurtera.

Článek

Jiří Friedl skončil na čtvrtém místě, Jan Škarnitzl, jehož mladší sestra Jana se postarala v závodě juniorek o první českou medaili na šampionátu, dojel mezi 93 startujícími devátý.

Kulhavý trochu zaspal na startu, což jej stálo místo v první desítce. Hned v průběhu prvního okruhu zaútočil obhájce zlata z loňského roku z Rotoruy na Novém Zélandu Schurter. Biker umisťující se pravidelně v první desítce v závodech Světového poháru se soupeřům vzdálil, na dohled se jej udržel pouze Fuglsang.

V cíli úvodního okruhu měl Švýcar náskok dvaceti sekund, z českých jezdců byl nejlepší Kulhavý na čtvrté pozici se ztrátou 35 sekund, sedmý jel Škarnitzl a jedenáctý Friedl. Friedl se pak v druhém kole dotáhl na Škarnitzla a spolu se začali posunovat kupředu.

Friedl bojoval s Kulhavým o bronz

V třetím kole Fuglsang nečekaně zrychlil a přiblížil se k Schurterovi na pět sekund. Kulhavý byl už třetí, ale jeho odstup narostl již na téměř tři minuty. O dalších deset sekund zpět jeli Friedl a zezadu se posunující Batek z Polska, Škarnitzl se držel na osmé pozici.

Do posledního pátého okruhu vjížděli Fuglsang a Schurter spolu, ale v něm měl jasně navrch překvapivě Dán. V sezóně téměř neporazitelný Schurter zcela odpadl a do cíle dojel s velkou ztrátou.

Friedl se dostal před Kulhavého a na vrcholu posledního stoupání měl před svým reprezentačním kolegou k dobru 15 sekund. Ve sjezdu ale Kulhavý zariskoval, předstihl polského jezdce a v závěru se dotáhl na Friedla.

Poslední stovky metrů zvládl stříbrný medailista z letošního mistroství Evropy Kulhavý lépe a dojel si po juniorském zlatu z roku 2003 pro druhou medaili ze světových šampionátů. Na Friedla zbylo stejně jako v červenci na ME v turecké Cappadocii nepopulární čtvrté místo.

Kulhavý si dojel pro životní úspěch 

Kulhavý v cíli prohlásil, že se mu nejelo dobře, proto je s třetím místem velmi spokojen. "Považuji to za svůj zatím životní úspěch, určitě je tato medaile cennější než zlato z juniorského šampionátu," řekl novinářům. "V závěrečném sjezdu jsem zariskoval, předjel Poláka a dojel Friedla. Bylo by lepší, kdybychom bojovali o druhé a třetí místo, medaili jsem mu moc přál. Závěr jsem ale zvládl dobře takticky," dodal Kulhavý.

Naopak Friedl byl z těsné porážky rozladěný. "Mám smíšené pocity. Čtvrté místo je dobré, ale rozhodně to není ono, co by mě těšilo. Je určitě dobré, že někdo z Čechů byl na stupních vítězů, ale..." prohlásil Friedl, kterému medaile znovu těsně unikla.

Výsledky - muži do 23 let (42,8 km):
1. Fuglsang (Dán.) 1:54:04, 2. Schurter (Švýc.) -1:43, 3. Kulhavý -3:20, 4. Friedl (oba ČR) -3:24, 5. Batek (Pol.) -3:58, 6. Stander (JAR) -4:25, ...9. Škarnitzl (ČR) -5:04.

Reklama