Hlavní obsah

Horáková čtvrtá na cyklistickém MS ve fourcrossu, Slavík šestý

Jan Krůta (Fort William)Sport.czPrávo

Pátek byl na mistrovství světa horských kol ve Skotsku černým dnem českých fourcrossařů. Přestože se čekala medaile jak v mužské, tak i ženské kategorii, nakonec nebyla jediná. Jana Horáková skončila po pádu ve finále čtvrtá, mezi muži byl nejlepší šestý Tomáš Slavík. Největší favorit a obhájce zlata Michal Prokop vypadl už v osmifinále! Tituly získali Američané Brian Lopes a Jill Kintnerová.

Článek

Prokop chtěl ve Fort Williamu zaútočit na medaili, ale jeho plány vzaly za své hned v první jeho jízdě. Start měl sice slušný, ale bleskově se propadl na třetí nepostupové místo. Když se chtěl dostat přes Němce Fischbacha, skončil na zemi. „Vypadla mi noha z nášlapu a jak jsem ho chtěl předjet, skočil jsem na něj,“ popisoval zklamaný Prokop.

Mezi šestnáct nejlepších postoupil Kamil Tatarkovič, ale do semifinále už neprošel. „Udělal jsem chybu v půlce trati,“ přiznal. I jeho ambice byly ve Skotsku daleko větší. „Chtěl jsem do finále, ale znovu se ukázalo, jak je fourcross nevyzpytatelný. Často je to i o štěstí. Dnes nám to bohužel nevyšlo,“ litoval Tatarkovič, který byl klasifikován devátý.

O největší úspěch se mezi muži postaral Slavík, i když se s ním tolik nepočítalo. Suverénně postupoval až do semifinále a tam se držel na druhé pozici před pozdějším mistrem světa Lopesem. Jenže již jistý celkový vítěz letošního Světového poháru se na něj v zatáčce natlačil a český reprezentant vyletěl z trati po hlavě přes řídítka. Otřesený přece jen dojel asi po pěti minutách do cíle.

Útěchou mu mohlo být malé finále, v němž obsadil druhé místo a celkově šestou příčku. „Je to můj životní úspěch, ale zároveň jsem naštvaný, že jsem to druhé místo neudržel. Po pádu jsem toho měl dost. Asi mám otřes mozku a vyhozená záda,“ řekl.

Horáková Američanku Buhlovou nevinila 

Horáková procházela sítem ženského fourcrossu bez problémů. Ten přišel až ve finále. Brzy po startu se srazila s Američankou Buhlovou a obě se poroučely k zemi. Američanka dokázala rychleji vstát a brala bronz.

Horáková skončila stejně jako vloni na Novém Zélandu čtvrtá. „Snad to nebude nějaké prokletí,“ zůstávala nad věcí česká reprezentantka. „Šly jsme tam obě stejně a od Američanky to nebyl žádný úmysl. Bohužel se mi přetočily řídítka a než jsem je narovnala, ujela mi. Škoda, medaile by byla lepší,“ pokrčila rameny vítězka čtvrteční kvalifikace.

Výsledky:
Muži: 1. Lopes (USA), 2. Saladini (Fr.), 3. Meijer (Niz.), 4. Rinderknecht (Švýc.), 5. Alvares (Šp.), 6. Slavík, ... 9. Tatarkovič, 25. Prokop, 26. Hnidák (vš ČR).
Ženy: 1. Kintnerová (USA), 2. Berrtenová (Niz.), 3. Buhlová (USA), 4. Horáková (ČR).

Reklama