Hlavní obsah

Španělé trvají na tom, že Valverde pojede na mistrovství světa

MADRID

Španělská cyklistická federace (RFEC) oznámila, že přihlásí Alejandra Valverdeho na letošní mistrovství světa. Proti startu druhého cyklisty v celkovém pořadí loňské Vuelty se postavila Mezinárodní cyklistická unie, která mu kvůli účasti ve španělské dopingové aféře cestu do Stuttgartu zakázala. Španělé však její verdikt nehodlají respektovat.

Foto: ČTK

Španěl Alejandro Valverde

Článek

UCI vyzvala španělský svaz, aby s Valverdem zahájil disciplinární řízení, a závodníka vyloučila z mistrovství světa. Španělská strana to nepovažuje za adekvátní. "RFEC chce veřejně prohlásit, že odmítá požadavek UCI a přihlásila jezdce na mistrovství světa," uvedla federace na svých internetových stránkách.

UCI zakázala Valverdemu účast na šampionátu poté, co prostudovala spis od španělských vyšetřovatelů. Ti prý v laboratořích Eufemiana Fuentese objevili balíčky s Valverdeho krví pod označením "Piti", což je jméno cyklistova psa. Stejný postup krycích jmen lékař použil i v případě dopingových hříšníků Ivana Bassa a Jörga Jakscheho.

Mluvčí mezinárodní unie v sobotním rozhovoru pro agenturu AFP zdůraznil, že UCI na svém verdiktu trvá. Odvolává se na regule týkající se mistrovství světa. "Držitel licence, který začal být vyšetřován kvůli pravděpodobnému porušení antidopingových pravidel UCI, nesmí startovat na mistrovství světa," citoval mluvčí klíčový paragraf.

Podle Španělů však Valverdeho vinu nikdo neprokázal a soudce, který se zabývá touto kauzou, navíc zakázal používat zjištěné důkazy proti sportovcům. Svazový šéf Fulgencio Sanchez proto už dříve prohlásil, že UCI nemá na podobný krok právo.

"UCI už během Tour a dalších závodů ukázala, že ráda ovlivňuje podniky, které nespadají do její kompetence. Valverde na šampionát pojede, a když ho z něj vyřadí, jsem zvědavý, jak unie obhájí vyhození jezdce, který se ničím neprovinil," uvedl Sanchez.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články