Hlavní obsah

Kalentěvová získala vysněné zlato, Hanušová zklamala

FORT WILLIAM

První titul mistryně světa v kariéře získala ruská bikerka Irina Kalentěvová v ženském cross country na šampionátu ve Skotsku. Stříbro brala Němka Sabine Spitzová, bronz Číňanka Ťing Ťing Wang. Jediná česká závodnice Kateřina Hanušová-Nashová měla po startu problémy s technikou a skončila hluboko za očekáváním až ve čtvrté desítce.

Foto: Jan Nemec/MTBS.cz

Ruská cyklistka Irina Kalenťjevová (uprostřed) ukazuje svou zlatou medaili ze závodu horských kol na MS ve skotském Fort Williamu v cross country. Vlevo je stříbrná Němka Sabine Spitzová, vpravo pak Ťing Ťing-wang z Číny.

Článek

Přitom startovala z první řady, ale výhodná pozice jí nebyla prakticky k ničemu. „Povolil se mi zámek u tretry a nedalo se pořádně šlapat. Je to jako kdyby hrál hokejista bez hokejky. Musela jsem zastavit, dotáhnout to a hned bylo všechno špatně. Ztratila jsem, bolely mě nohy,“ říkala česká bikerka žijící a závodící v USA. Ve Skotsku zajela svůj nejhorší výsledek na mistrovství světa. Jejím maximem je dvanáctá příčka z Vailu 2001.

Ve druhém kole se v čele závodu usadily všechny tři medailistky a zvyšovaly náskok. Kalentěvová zavelela k rozhodujícímu nástupu v předposledním okruhu. „Na začátku jsem vyčkávala. Jelo se hodně vysokým tempem a já se necítila extra dobře. Ale postupně se to zlepšilo. Myslím, že jsem hodně získávala ve sjezdech,“ přiznala šampiónka.

Závodnice německého týmu Topeak se v devětadvaceti letech dočkala vysněného titulu. „Po tři roky jsem snila tenhle odvážný sen a dnes se stal skutečností. Letošní sezónu mám skvělou a moc jsem toužila po tomhle zlatu,“ uvedla Kalentěvová, která má ve sbírce i stříbro z loňského MS na Novém Zélandu. „Irina byla nejlepší, zlato si zaslouží,“ pochválila rivalku Němka Spitzová. „Bronz čínské závodnice mě nepřekvapil. Viděla jsem tady závod žen do 23 let, kde obsadily první dvě místa. Věděla jsem, že bude hodně silná,“ dodala ruská vítězka.

<tbody><tr class="invert"><td>Výsledky (34,2 km): </td></tr><tr><td>1. Kalentěvová (Rus.) 1:44:08, 2. Spitzová (Něm.) +39, 3. Ťing Ťing Wang (Čína) +1:42, 4. Premontová (Kan.) +3:16, 5. Josephová (N. Zél.) +3:34, ... <strong><em>33. Hanušová-Nashová (ČR) +11:16.</em></strong></td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: