Hlavní obsah

Francouz Absalon je králem cross country

FORT WILLIAM

Francouz Julien Absalon a ruská bikerka Irina Kalentěvová získali na mistrovství světa horských kol ve Skotsku tituly v cross country. Z českých závodníků se mezi 118 startujícími blýskl patnáctým místem Milan Spěšný, což je jeho nejlepší výsledek z MS.

Foto: MTBS.CZ/Jan Němec

Francouzský biker Julien Absalon (uprostřed) se raduje ze čtvrtého triumfu v cross country MS.

Článek

Absalon potvrdil roli momentálního vládce cross country. Navíc získal čtvrtý titul mistra světa v řadě, což se v historii šampionátů od roku 1990 nikomu z mužů nepodařilo. „Chtěl jsem si tenhle krásný dres mistra světa udržet. Večer před závodem jsem se na něj díval z postele a říkal jsem si, že ho nikomu nesmím nechat,“ usmíval se olympijský vítěz z Atén.

Zhruba v polovině závodu vyrazil dopředu a bylo jen otázkou času, kolik zbytku startovního pole nadělí. „Měl jsem kliku. Ve sjezdu spadli Hermida a Vogel, dole jsem měl najednou 15 vteřin náskok. Tak jsem za to vzal. Byl to správný moment,“ řekl Absalon. Boj o další dvě medaile pro sebe v posledním kole rozhodli Švýcaři Näf a Vogel. „Prohrát s Julienem není ostuda,“ tvrdil Ralf Näf.

Výborně si vedl Milan Spěšný. Po horším startu se neustále propracovával dopředu a bylo z toho patnácté místo. Jeho dosavadním maximem bylo 22. místo z Kaprunu 2002. „Nechtěl jsem přepálit začátek, vzal jsem za to až v posledních dvou kolech. Poslední sjezd, to byla hrana, maximální riziko,“ prozradil závodník stáje Merida Biking.

První titul mistryně světa v kariéře získala ruská bikerka Irina Kalentěvová. Jediná česká závodnice Kateřina Hanušová-Nashová měla po startu problémy s technikou a skončila hluboko za očekáváním až ve čtvrté desítce.

Jako hokejisté bez hokejky

Přitom startovala z první řady, ale výhodná pozice jí nebyla prakticky k ničemu. „Povolil se mi zámek u tretry a nedalo se pořádně šlapat. Je to jako kdyby hrál hokejista bez hokejky. Musela jsem zastavit, dotáhnout to a hned bylo všechno špatně. Ztratila jsem, bolely mě nohy,“ říkala česká bikerka žijící a závodící v USA.

Kalentěvová zavelela k rozhodujícímu nástupu v předposledním okruhu. Závodnice německého týmu Topeak se v devětadvaceti letech dočkala vysněného titulu. „Po tři roky jsem snila tenhle odvážný sen a teď se stal skutečností. Letošní sezónu mám skvělou a moc jsem toužila po tomhle zlatu,“ uvedla ruská závodnice, která má ve sbírce i stříbro z loňského MS na Novém Zélandu.

V pátečním fourcrossu se českým barvám nedařilo podle představ. Obhájce zlata Michal Prokop vypadl nečekaně po chybě už v osmifinále. „Na kamenech mi vypadla noha z pedálu, byla to moje chyba. Bohužel mě předjeli dva lidi. Když jsem chtěl udělat manévr a dostat se na druhé postupové místo, najel mi tam jeden ze soupeřů. A skočil jsem mu na zadní kolo. To se holt někdy ve fourcrossu stává,“ litoval.

Jana Horáková prošla hladce do finále, ale po pádu skončila stejně jako vloni čtvrtá. „Nedá se nic dělat. Moje chyba to nebyla, Američanka Buhlová mě srazila a letěly jsme obě,“ líčila mistryně světa z roku 2004.

Výsledky:
1. Absalon (Fr.) 2:17:06, 2. Näf -25, 3. Vogel (oba Švýc.) -54, 4. Kessiakoff (Švéd.) -1:01, 5. M. Fumic (Něm.) -1:04, 6. Sauser (Švýc.) -1:08, 7. Perraud (Fr.) -1:19, 8. Paulissen (Belg.) -2:03, 9. L. Flückinger (Švýc.) -2:06, 10. Hermida (Šp.) -2:09, ...15. Spěšný -3:34, 71. Eberl (oba ČR) -17:15.

Reklama