Hlavní obsah

Spěšný: Závod jsem si hodně užil

Jan Krůta (Fort William)Právo

Nejlepšího výsledku v kariéře na mistrovství světa dosáhl v sobotu v cross country mužů Milan Spěšný. Obsadil patnácté místo a na francouzského šampióna Juliena Absalona ztratil tři a půl minuty.

Foto: Sport.cz

Milan Spěšný

Článek

Co to pro vás znamená?

Jsem hrozně spokojený. Dosavadním maximem bylo dvacáté místo z Kaprunu 2002 a od té doby jsem vždycky marně ladil formu na šampionát. Letos jsem měl ale super program, tři týdny jsem se chystal jen na tenhle závod. Myslím, že to bylo vidět a závod jsem si fakt užil.

Začátek jste měl ale pomalejší, zrychlovat jste až v posledních kolech.

Nechtěl jsem to přepálit. Skoro celý závod se jezdilo v nějaké skupince, dost se taktizovalo. Asi by bylo výhodnější jít do rizika, zkusit se udržet v první skupině, ale nezachytil jsem to. Motal jsem se někde kolem pětadvacátého místa. V posledních dvou kolech jsem se za to rozhodl vzít, roztrhal jsem skupinu a já jsem začal dojíždět lidi přede mnou, kterým docházely síly.

Úspěšný atak vám vyšel v závěrečném sjezdu.

Tam jsem jel naprostý doraz. Napálil jsem to ze všech sil. Předjel jsem asi pět lidí včetně belgického mistra světa v cyklokrosu Nijse. Podjel jsem ho takovým fourcrossovým manévrem přes šutry, že z toho musel být hodně v šoku.

Co vám chybí k tomu, abyste ještě o pár míst poskočil kupředu?

Moje slabá stránka je maximální intenzita, kterou ti nejlepší vyvinou a dokáží to do každého kopce zopakovat. Já jsem spíš tempař, který si závod rozjede po svém. Dnešní trať na to moc nebyla. Ale ta ztráta na vítěze nebyla velká, to jsem ani nečekal.

Kde nastala změna k lepšímu?

Je to všechno o systematické přípravě. V letošní sezóně jsme na ní s novým manažerem našeho týmu Merida Jánem Svoradou hodně zapracovali a přineslo to úspěch. Věřím, že to může být ještě lepší, i když už nejsem úplně nejmladší.

Reklama

Související témata: