Hlavní obsah

Kreuziger už na Vueltě splnil plán, teď by rád byl v úniku

Nečekaně vysoko ve výsledkové listině Vuelty se během úterního dne volna vyhříval benjamínek startovního pole a jediný český účastník prestižního cyklistického závodu Roman Kreuziger. Jednadvacetiletý jezdec italské stáje Liquigas, druhý nejmladší účastník v pelotonu, je po deseti etapách na 21. místě a momentálně je dvojkou ve své stáji za španělským kapitánem Manuelem Beltránem.

Článek

Podle svých slov už má Kreuziger "splněno" a do dalších etap plánuje být v některém z úspěšných úniků. Vedení týmu přitom s českým juniorským mistrem světa z roku 2004 na náročné Vueltě nepočítalo, především vzhledem k jeho mládí.

"Vzali mě sem s tím, že mám odjet deset dnů a potom se uvidí. Plán jsem už splnil, teď uvidíme, jak mi to pojede po dnu odpočinku," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Kreuziger. Vedení stáje prý nemusel příliš ke své nominaci na Vueltu přemlouvat. "Od závodu Kolem Romandie jsem tušil, že bych Vueltu měl jet. Ve finále to bylo tak, jak jsem chtěl já," prozradil Kreuziger.

Po angíně, kterou prodělal před čtrnácti dny, český talent cítí, že závodí den ode dne lépe. Věří proto, že v současné formě by těžký závod mohl dokončit. V nadcházejících etapách se chce pokusit být u toho, až se některé skupině podaří únik.

"Zkusil jsem to už párkrát, ale zatím bez úspěchu. Týmy s jezdci v popředí výsledkové listiny si to hlídaly," uvedl Kreuziger, který se na španělských silnicích snaží být neustále nablízku Beltránovi. A zatím se mu daří být platným jezdcem v soutěži týmů, do níž se počítají výsledky tří jezdců. "Já většinou byl za ním tím druhým a ostatní se střídali," řekl Kreuziger.

V časovce ztratil, v horách vydělal 

Rostoucí formu český mladík potvrdil především ve dvou posledních etapách před volným dnem. V horách s extrémně náročnými stoupáními se posunul v průběžném pořadí o třináct míst kupředu. Těžší etapy prý ještě v životě nejel. "Tady jsou ale všechny náročné. V těch, co se jely na rovině, zase foukal silný vítr," vrátil se Kreuziger k první polovině závodu.

V ní překvapivě ztratil v časovce, Kreuziger však přiznal, že do jízdy proti chronometru nastoupil s cílem šetřit síly. "Jela se před dvěma těžkými etapami. Nemělo význam, abych jel nadoraz, protože vím, že časovku na 50 kilometrů ještě neumím," poznamenal k sobotnímu nezvykle dlouhému souboji s časem. Na nejlepší v něm ztratil přes šest minut. "Ale ve finále v horách jsem tím možná vydělal půl hodiny. Ti, co zajeli dobře časovku, v horách ztratili," upozornil Kreuziger.

Ve zbytku Vuelty je vedle případného povedeného úniku jeho přáním závod dokončit. Cítí se plný sil, ale netají, že v případě krize okamžitě odstoupí. "Nerad bych se dostal do stavu, že budu vyřízený. Kdyby přišla krize, tak jedu domů," uvedl Kreuziger, kterého po Vueltě čeká start v závodě s hromadným startem na mistrovství světa ve Stuttgartu.

Reklama