Hlavní obsah

Petacchi se znovu radoval z etapového vítězství na Vueltě

HELLÍN

Vyhlášený italský spurtér Alessandro Petacchi se stejně jako ve středu radoval z etapového vítězství na Vueltě. Ve čtvrtek byl nejrychlejší v závěru dvanácté etapy, která po 176 kilometrech skončila hromadným spurtem ve městě Hellín.

Článek

V pelotonu, který necelých pět kilometrů před cílem dostihl pětičlennou skupinku uprchlíků, se udržel i český reprezentant Roman Kreuziger. Po odstoupení průběžně desátého Itala Leonarda Piepoliho se v celkovém pořadí posunul o jedno místo na aktuální dvacátou příčku.

V celkové klasifikaci závodu dnešní rovinatá etapa prakticky nic nezměnila. Stále vede Rus Denis Meňšov o více než dvě minuty před krajanem Vladimirem Jefimkinem.

Petacchi v závěrečném spurtu odrazil nápor krajana Daniela Bennatiho i Bělorusa Aleksandra Usova a získal už devatenácté etapové vítězství na Vueltě. Víc jich má na kontě jenom Španěl Delio Rodriguez, který ve čtyřicátých letech na slavném závodě vyhrál devětatřicetkrát.

Na jeho rekord však Petacchi podle vlastních slov ani náhodou nepomýšlí. "Abych byl upřímný, byl jsem letos šťastný už za jedno vítězství. Dvě jsou něco nečekaného a velmi potěšujícího," řekl italský cyklista, kterému stále hrozí trest kvůli překročení povolené hranice léku na astma na letošním Giru d'Italia.

Italská cyklistická federace ho osvobodila, ale národní olympijský výbor pro něj požaduje roční distanc a obrátil se kvůli tomu na sportovní arbitráž CAS v Lausanne.

Výsledky - 12. etapa (176 km):
1. Petacchi 3:41:01, 2. Bennati (oba It.), 3. Usov (Běl.), 4. Vigano (It.), 5. Clerc (Švýc.), 6. Backstedt (Švéd.), 7. Sánchez (Šp.), 8. Schumacher (Něm.), 9. Davis (Austr.), 10. Greipel (Něm.), ...97. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Meňšov 48:08:26, 2. Jefimkin (oba Rus.) -2:01, 3. Evans (Austr.) -2:27, 4. Sastre -3:02, 5. Mosquera (oba Šp.) -4:35, 6. Sánchez -4:42, 7. Karpec (Rus.) -5:49, 8. Beltrán (Šp.) -5:56, 9. Devolder (Belg.) -6:28, 10. Barredo (Šp.), ...20. Kreuziger -14:15.

Reklama