Hlavní obsah

Biker Prokop skončil druhý ve finále SP ve fourcrossu i celkově

MARIBOR

Český biker Michal Prokop obsadil druhé místo v sobotním závěrečném závodě Světového poháru ve fourcrossu a stejná pozice mu patří i v konečném hodnocení seriálu. V Mariboru ve Slovinsku byl nad síly českého obhájce celkového prvenství jen francouzský jezdec a čerstvý vicemistr světa Romain Saladini.

Článek

Finále se jelo za velké tmy na spoře osvětlené a poměrně dlouhé trati. "Divím se, že to organizátoři vůbec pustili, to finále se jelo fakt za tmy. Ve dvou pasážích v lese nebylo už vůbec vidět," vyprávěl Prokop. "Měl jsem druhou dráhu a po startu jsem jel první, ale Saladini mě zavřel a pak už jsem ho nebyl schopen předjet," dodal.

Druhým místem Prokop vyrovnal své letošní maximum z červnového závodu ve švýcarském středisku Champéry a částečně si spravil chuť z nevydařeného mistrovství světa, kde před týdnem upadl už v osmifinále. V celkové klasifikaci po pěti závodech nasbíral více bodů jen světový šampión Brian Lopes z USA, který ve Slovinsku poprvé v sezóně chyběl na stupních vítězů.

Do finálové jízdy se v Mariboru probojovala i Jana Horáková, žádnou ze soupeřek tam ale neporazila a čtvrté místo jí zajistilo konečnou sedmou pozici v pohárovém hodnocení. Závod vyhrála vicemistryně světa Anneke Beertenová z Nizozemska, jež si třetím triumfem v sezoně zajistila i prvenství v seriálu.

Výsledky:
Muži: 1. Saladini (Fr.), 2. Prokop (ČR), 3. D. Atherton (Brit.), 4. Amour (Fr.), ...9. Tatarkovič, 12. Maroši, 14. Slavík (všichni ČR).
Konečné pořadí SP: 1. Lopes (USA) 1050, 2. Prokop 650, 3. Graves (Austr.) 480, ...11. Tatarkovič 175, 16. Hnidák (ČR) 80, 29. Maroši 25, 31. Slavík 20.
Ženy: 1. Beertenová (Niz.), 2. Suemasaová (Jap.), 3. Buhlová (USA), 4. Horáková (ČR).
Konečné pořadí SP: 1. Beertenová 960, 2. Kintnerová (USA) 810, 3. Suemasaová 430, ...7. Horáková 140.

Reklama