Hlavní obsah

Kreuziger je největší českou nadějí pro MS

PRAHA

Roman Kreuziger a Tereza Huříková by měli být esy české výpravy na mistrovství světa v silniční cyklistice, které proběhne příští týden ve Stuttgartu. Celkem se v Německu od středy do neděle představí patnáct našich reprezentantů.

Článek

Nominaci v úterý schválila silniční komise Českého svazu cyklistiky. V mužské kategorii pojede silniční závod trojice Kreuziger, Mareš a Benčík. „Kreuziger s Marešem měli nominaci jistou, hlasovalo se o třetím. Nakonec rozhodlo pořadí v žebříčku Evropské tour,“ vysvětlil šéf silniční komise Vladimír Vávra. Za normálních okolností by ve Stuttgartu startoval mistr republiky Bucháček, ale toho vyřadilo dlouhodobé zranění.

„Pro Benčíka hovoří i to, že je výborný vrchař. Okruh ve Stuttgartu je nesmírně těžký, celkové převýšení činí 5700 metrů. Abychom tam měli alespoň teoretickou šanci se ve třech lidech prát s početní přesilou těch nejlepších, musí tam jet člověk, který umí v kopcích,“ vysvětlil reprezentační trenér Otakar Fiala.

V časovce mužů budou startovat Raboň a Andrle, mezi ženami Huříková s Růžičkovou. Obě kategorie jedou v této disciplíně i o účastnická místa na olympiádu v Pekingu. „Mezi muži musí náš závodník skončit do patnáctého místa, v ženách do desátého. V silách Huříkové to určitě je, vždyť vloni byla po nemoci dvanáctá. Má šanci na hodně dobrý výsledek,“ odhadl Fiala, který hodně sází i na kategorii mužů do 23 let. „Trojici Danačík, Paďour a König bude trať vyhovovat. To může být naše silná zbraň.“

Nominace - silniční závod, muži: Roman Kreuziger (Liquigas), Martin Mareš, Petr Benčík (oba PSK Whirlpool), do 23 let: Jakub Danačík, Leopold König (oba PSK Whirlpool), František Paďour (CK Příbram), ženy: Tereza Huříková (ČS MTB), Martina Růžičková, Jarmila Machačová (obě Dukla Praha), Alena Konečná (CK Konečný), Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec). Časovka - muži: František Raboň (T-Mobile), René Andrle (PSK Whirlpool), do 23 let: Pavel Zitta (Color Servis), František Klouček (PSK Whirlpool), ženy: Huříková, Růžičková.

Reklama