Hlavní obsah

Zimovčák se na historickém kole blíží k cíli Vuelty

TALAVERA DE LA REINA

Už jen čtyři dny včetně dneška čekají Josefa Zimovčáka v sedle vysokého historického kola na trase Vuelty. Vyhráno ale ještě nemá, protože ve středu a ve čtvrtek jej čekají velmi náročné etapy s těžkými horskými prémiemi, navíc v předchozích třech dnech jej trápilo nachlazení.

Článek

Jednu z nejhorších etap už má ale Zimovčák za sebou, pondělní trasa z Jaenu do Puertollanu pro něj nebyla ani tak složitá kvůli profilu trati, ale vinou povrchu. Polovina ze 165 kilometrů vedla po okresních cestách plných asfaltových záplat, výmolů a špatně opravených výtluků a místy i po šotolině. "Zatímco Zimovčákův doprovod na silničních kolech si mohl alespoň trochu odpočinout tím, že se zvedl ze sedla, na vysokém kole to zkrátka není možné," popsal podmínky Jan Králík z doprovodného týmu.

Zimovčák prý na takovém povrchu ještě nikdy nejel, a to má za sebou i slavný závod Paříž - Roubaix, který vede z valné části po silnicích s dlážděných kostkami. Trasa etapy byla natolik kostrbatá, že Zimovčákovi praskla gumová obruč na zadním kole. Na hrbolatý povrch navíc doplatil i sám, protože mu povolil a vypadl zubní můstek. Oba problémy vyřešil podle Králíka po svém, jak zub tak kolo spravil průmyslovým vteřinovým lepidlem a pokračuje za svým cílem, který na něj čeká již v sobotu.

Reklama