Hlavní obsah

Kreuziger je rád, že Vueltu dokončil

MADRID

Poprvé jel český cyklista Roman Kreuziger třítýdenní etapový závod a na Vueltě skončil celkově na velmi dobrém 21. místě. „Je to docela slušný výsledek,“ řekl Právu jednadvacetiletý závodník italské stáje Liquigas. Vítězství vybojoval ruský jezdec nizozemského týmu Rabobank Denis Meňšov.

Článek

„Jsem rád, že jsem Vueltu objel. Bral jsem to jako takovou povinnost vůči týmu, i když na mě žádný tlak nekladli,“ prozradil Kreuziger po sobotní časovce, v níž na vítězného Španěla Sáncheze ztratil minut a čtvrt. „Věděl jsem, že nemám na to být do pěti, takže jsem si ani nešel projet trať. Tělo už toho mělo dost. Jel jsem dobře první půlku, pak mi trochu došlo,“ přiznal.

Celkově ho mrzelo jen to, že se mu nepodařil dílčí výsledek v některé z etap. „Nikdy se mi nepodařilo chytit tu správnou skupinu a odjet s nimi. Když pominu nejtěžší etapy, většinou jsem jel zezadu s těmi nejlepšími. Odjetí závodníci je nemohli ohrozit,“ vysvětlil Kreuziger. Během tří týdnů ho potkala dvakrát krize, vždy se nad ní však dokázal povznést. „Nikdy to nebylo tak, že by mi úplně došlo,“ ohlížel se za třemi týdny v sedle.

Kreuziger: Vuelta je zkušenost

Vueltu bere v první řadě jako velkou zkušenost. Prokázal, že brzy může na třítýdenních závodech pomýšlet daleko výš. „Doufám, že mě to někam posune. Vyzkoušel jsem si tady jezdit dvacetikilometrové kopce. S těmi nejlepšími jsem se v nich úplně měřit nemohl, ale snad jsem ukázal, že nějakou kvalitu mám. Příští rok pojedu nějaký takový závod znovu na zkušenou a třeba v roce 2010 bych se rád rval na Tour o první desítku. Pokud budu dělat vše postupně, dá se dosáhnout určitého vrcholu,“ uvedl juniorský mistr světa z roku 2004.

Vítězství Rusa Meňšova, který na Vueltě stanul na nejvyšším stupni po dvou letech, ho nepřekvapilo. „Zaslouží si to. Byl suverénní, neměl jediný den krize. Ale kdyby byla Vuelta ještě o týden delší, tak ho Sánchez pořádně pozlobil. V závěru se dostal do skvělé formy,“ dodal Kreuziger, který se ve čtvrtek přesune do Stuttgartu, kde pojede v neděli silniční závod na mistrovství světa. „Chci se ukázat, snad mi v nohách něco zůstalo,“ dodal.

Reklama