Hlavní obsah

Huříkové utekl postup na olympiádu v časovce o 18 tisícin

STUTTGART

Domácí cyklistka Hanka Kupfernagelová vybojovala ve středu na světovém šampionátu v německém Stuttgartu zlatou medaili v časovce žen na 25 kilometrů. Tereza Huříková skončila čtrnáctá, o pouhých 18 setin sekundy zaostala za Švédkou Susanne Ljungskogovou, což Českou republiku stálo jedno účastnické místo pro olympijský závod v časovce za rok v Pekingu.

Foto: mtvs.cz/Jan Němec

Tereza Huříková

Článek

Dvaatřicetiletá Kupfernagelová, několikanásobná světová šampiónka v cyklokrosu, porazila o celých 24 sekund o tři roky starší obhájkyni titulu Kristin Armstrongovou z USA. Medailistky doplnila další veteránka, třiatřicetiletá Christiane Soederová z Rakouska.

Trochu za očekáváním zůstala dvacetiletá česká naděje Huříková, která před rokem skončila při své premiéře mezi ženami o dvě místa výše. Účastnické místo pro stát v olympijské časovce si zajistilo deset zemí redukovaného pořadí a Česká republika zásluhou Huříkové obsadila jedenáctou pozici. Druhá česká zástupkyně Martina Růžičková skončila šestnáctá.

Huříkovou ovládl v cíli smutek a na její tváři se objevily i slzy. "Moc jsem chtěla vyjet místo pro olympijské hry, a tak jsem pochopitelně moc zklamaná," řekla ČTK mladá cyklistka, která prohrála s vítěznou Kupfernagelovou téměř o dvě minuty. V krátké době zažila už druhé zklamání. Před necelými třemi týdny skončila na MS v cross country na horských kolech v kategorii do 23 let na čtvrtém místě.

Podle trenéra Jiřího Lutovského ovlivnila dnešní výkon Huříkové únava. "Je ještě hodně mladá a závod Světového poháru na horských kolech před týdnem v Mariboru ji stál hodně sily, které dnes chyběly. Technicky, ve sjezdech a po rovině na tom byla Tereza dobře, ztrácela ve stoupáních," uvedl Lutovský.

O svým kvalitách opět přesvědčila již osmačtyřicetiletá Jeannie Longová-Ciprelliová z Francie, bývalá světová šampiónka obsadila mezi 49 startujícími sedmé místo.

V časovce jezdců do 23 let se Češi ztratili

První zlatou medaili na světovém šampionátu silničních cyklistů vybojoval nizozemský reprezentant Lars Boom. Duhový trikot získal v časovce jezdců do 23 let, když na trati 38,1 kilometru zdolal Rusa Michaila Ignaťjeva o pouhých osm sekund. Třetí skončil se ztrátou 46 sekund Jerome Coppel z Francie.

Čeští zástupci neuspěli a skončili v poli poražených. František Klouček obsadil 45. místo se ztrátou 3:49 minuty, Pavel Zitta byl ještě o 14 sekund pomalejší a skončil 49. Výborně jel polovinu závodu slovenský jezdec Peter Velits, kdy byl průběžně na pátém místě, ale poté tempo neudržel a klesl na patnáctou pozici.

MS v silniční cyklistice
Časovka mužů do 23 let (38,1 km)
1. Boom (Niz.) 48:57 (průměrná rychlost 46,86 km/hod.), 2. Ignaťjev (Rus.) -8, 3. Coppel (Fr.) -46, 4. Christensen (Dán.) -1:11, 5. Malori (It.) -1:13, 6. Boasson Hagen (Nor.) -1:14, ...45. F. Klouček -3:59, 49. Zitta (oba ČR) -4:13.
Ženy - časovka (25,1 km)
1. Kupfernagelová (Něm.) 34:43 (prům. rychlost 43,38 km/hod.), 2. Armstrongová (USA) -24, 3. Soederová (Rak.) -42, 4. Nebenová -1:03, 5. Thorburnová (obě USA) -1:14, 6. Doppmannová (Švýc.) -1:17, 7. Longová-Ciprelliová (Fr.) -1:22, 8. Pooleyová (Brit.) -1:32, 9. Thürigová (Švýc.) -1:35, 10. Li Mej-fang (Čína) -1:38,...14. Huříková -1:55, 16. Růžičková (obě ČR) -2:08.

Reklama