Hlavní obsah

Bettini prý distribuoval doping, ZDF zvažuje bojkot MS

STUTTGART

Úvod mistrovství světa v silniční cyklistice ve Stuttgartu poznamenal dopingový skandál kolem obhájce titulu a olympijského vítěze z Atén Paola Bettiniho. Německá televizní stanice ZDF ve středu přišla s tvrzením, že italský jezdec v minulosti dodával během společného angažmá zakázané prostředky německému kolegovi Patriku Sinkewitzovi.

Článek

ZDF zdroj své informace neoznámila, naznačila však, že může podobně jako při letošní Tour de France sáhnout k bojkotu šampionátu ve Stuttgartu. "Pokud nebudou tyto podezřelé události jasně vysvětleny, necháváme si otevřené všechny možnosti. To zahrnuje i zrušení zpravodajství," řekl agentuře SID šéfredaktor ZDF Nikolaus Brender.

Třiatřicetiletý Bettini, jenž závodil se Sinkewitzem ve stájích Mapei a Quick Step, dnes při odletu z Milána do dějiště mistrovství světa jakékoli vyjádření odmítl.

Sinkewitz měl letos před Tour de France pozitivní dopingový test, což vyšlo najevo během slavného etapového závodu, z kterého německý cyklista již předtím odstoupil pro zranění.

Kvůli Bettinimu mají pořadatelé šampionátu nepříjemnosti i z jiného důvodu. Ještě před odvysíláním reportáže v ZDF oznámil spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble, že pozastavil vyplacení organizačnímu výboru státní dotace ve výši 150 tisíc eur kvůli tomu, že UCI nezabránila Italovi v účasti, přestože nepodepsal antidopingovou chartu. Jejím podpisem závodníci souhlasí s tím, že pokud budou usvědčeni z dopingu, budou nejen potrestáni zákazem startů, ale také přijdou o roční plat

Reklama