Hlavní obsah

Cyklista Cancellara obhájil titul v časovce

STUTTGART

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara je nejlepším časovkářem světa. Ve Stuttgartu obhájil na světovém šampionátu titul z loňska, když druhého Maďara Laszla Bodrogiho porazil na trati dlouhé 44,9 km téměř o minutu. Bronz vybojoval překvapivě Stef Clement z Nizozemska. Češi skončili hluboko v poli poražených.

Článek

Šestadvacetiletý Cancellara od úvodního mezičasu potvrzoval, že má svůj den. Zbytek světa porazil rozdílem třídy. „Sezóna byla hodně dlouhá. Už jsem hodně unavený, ale snažil jsem se připravit co nejlíp. Obhájit zlato pro mě byla obrovská motivace,“ přiznal švýcarský mistr světa. V elitní kategorii je to pro něj již třetí časovkářská medaile. Ve sbírce už má bronz z roku 2005. Letos vyhrál kromě švýcarského titulu v časovce prolog a jednu etapu na Tour.

Oba čeští cyklisté zklamali na celé čáře. František Raboň skončil až padesátý, Stanislav Kozubek ještě o tři místa za ním. „Je to zklamání, nemůžu se na nic vymlouvat. Čekal jsem daleko lepší výsledek, chyběl tomu správný švih,“ přiznal Raboň.

Startoval v první skupině a i když těsně před závodem přestal hustý liják, silnice byla mokrá. „Na startu mi byla hrozná zima, první čtyři kilometry jsem se vůbec nemohl dostat do tempa. Trochu jsem se rozjel až po prvním kopci,“ prozradil závodník německé stáje T-Mobile.

Raboň stále nemá jistou novou smlouvu

Dobrý výsledek by mu určitě pomohl k novému kontraktu se stávajícím týmem, takhle zatím neví, na čem je. „Nebylo to tak, že bych tady měl nůž na krku. Mají se vyjádřit možná už o víkendu. Všech pět sportovních ředitelů chce, abych u nich pokračoval, ale nejvyšší vedení stáje ještě vyčkává. Několik týmů končí a je přetlak dobrých závodníků. Máme dvě až tři volná místa a je na ně víc kandidátů,“ řekl Raboň.

Kozubek zaskočil na šampionátu jako náhradník za René Andrleho. „Takhle dlouhou časovku jsem dva roky nejel. Ve druhém kole jsem se už trápil,“ přiznal.

Andrlemu původně zakázala start Mezinárodní cyklistická unie (UCI), neboť jeho jméno figuruje díky dřívějšímu působení ve španělské stáji Liberty Seguros na širokém seznamu jezdců, kteří by mohli mít nějakou spojitost s operací Puerto. Andrle přitom nikdy v kariéře nebyl pozitivně testován.

Jenže UCI ve středu večer zcela obrátila. Poté, co arbitrážní sportovní soud v Lausanne potvrdil, že může na šampionátu startovat Španěl Alejandro Valverde, musela tento verdikt přijmout. Zároveň oznámila, že na start pouští i Andrleho a Australana Allana Davise.

„Dozvěděli jsme se to ve středu večer, oficiálně přišel fax na Český svaz cyklistiky ve čtvrtek ráno. Přitom uzávěrka přihlášek do časovky byla ve středu v poledne,“ kroutil hlavou šéf silniční komise svazu Vladimír Vávra. „Andrle kvůli tomuhle nesmyslu zcela zbytečně ukončil sezónu...“

Rozčílený byl i samotný závodník, který se na šampionát hodně těšil. „Přemýšlím, že to dám právníkům. Neustále špiní moje jméno a zároveň přicházím o závody i o peníze,“ prohlásil Andrle.

Výsledky časovky (44,9 km) na MS:
1. Cancellara (Švýc.) 55:41 (průměrná rychlost 48,375 km/h), 2. Bodrogi (Maď.) +52, 3. Clement (Niz.) +58, 4. Grabsch +1:12, 5. Lang (oba Něm.) +1:17, 6. Gusev (Rus.) +1:47, ... 50. Raboň +5:15, 53. Kozubek (oba ČR) +5:25.

Reklama

Související témata: