Hlavní obsah

O startu Bettiniho na cyklistickém MS bude rozhodovat soud

STUTTGART

Zastupitelé Stuttgartu chtějí soudní cestou zabránit úřadujícímu mistrovi světa Paolu Bettinimu zabránit ve startu na šampionátu, který se v německém městě koná do neděle. Nelíbí se jim, že italský jezdec nepodepsal antidopingovou chartu.

Článek

"Případ jsme dali ke stuttgartskému soudu. Chceme zjistit, jestli mu na základě toho, že dohodu nepodepsal, můžeme zabránit ve startu na mistrovství," řekla agentuře AP šéfka městské sportovní komise Susanne Eisenmannová s tím, že v celé záležitosti by mělo být jasno v pátek. Bettini má obhajovat titul v neděli. Cyklisté podpisem charty souhlasí s tím, že v případě dopingu kromě suspendace přijdou o roční plat.

Šéf UCI Pat McQuaid ovšem na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že ačkoli za odmítnutí podpisu Bettiniho kritizoval, nehodlá mu start na MS zakázat. "Garantuju, že Bettini v neděli nastoupí, nic nemůže jeho účast překazit," uvedl irský funkcionář.

Ve středu přišla televizní stanice ZDF s obviněním, že Bettini v minulosti dodával během společného angažmá ve stájích Mapei a Quick Step zakázané prostředky německému kolegovi Patriku Sinkewitzovi.

S největší pravděpodobností kvůli tomu ve čtvrtek kolem poledne vyslechla Bettiniho německá policie, což agentuře SID potvrdil mluvčí UCI.

Do problémů se dostal také Danilo Di Luca. Stuttgartští představitelé chtějí vítěze letošního Giro d'Italia ze šampionátu vyloučit, protože je kvůli dopingu vyšetřován Italským olympijským výborem.

Vedení šampionátu je také připraveno v případě, že televizní stanice ZDF skončí kvůli dopingovým aférám s vysíláním mistrovství světa, zažalovat UCI o ušlý zisk.

Reklama

Související témata: