Hlavní obsah

Di Luca kvůli obvinění z dopingu vzdal start na MS

Vítěz letošního Giro d'Italia Danilo Di Luca se kvůli podezření z dopingu vzdal účasti na cyklistickém mistrovství světa. Ve Stuttgartu měl v neděli patřit k favoritům závodu s hromadným startem. Italský olympijský výbor (CONI) ve čtvrtek navrhl pro jednatřicetiletého jezdce čtyřměsíční zákaz startů za možné porušení pravidel právě v průběhu Gira.

Článek

Di Luca měl abnormální výsledek dopingového testu 30. května po 17. etapě Gira. Po nejtěžší etapě v závodě zjistila kontrola v jeho těle hodnoty, které za normálních okolností vykazuje organismus dítěte. Ve středu dostal CONI povolení Mezinárodní cyklistické unie (UCI) porovnat výsledky testu s jinými vzorky odebranými Di Lukovi.

CONI výsledky dnešního srovnávacího testu nezveřejnil a předal případ své disciplinární komisi. Pokud by se ukázalo, že Di Luca na Giru dopoval, mohl by přijít o titul.

"Je to skandál. Olympijský výbor dělal všechno pro to, aby mi znemožnil závodit. Musím jet domů těsně před startem a nemám možnost se bránit," citovala Di Luku italská média při odchodu z týmového hotelu.

Di Luca také nepodepsal antidopingovou chartu

Ještě předtím, než se Di Luca sám ze šampionátu odhlásil, chtěli mu start zakázat představitelé Stuttgartu. Stejně tak chtějí místní zastupitelé soudní cestou zabránit v účasti jeho krajanovi, úřadujícímu mistrovi světa Paolu Bettinimu. Nelíbí se jim, že nepodepsal antidopingovou chartu.

"Případ jsme dali ke stuttgartskému soudu. Chceme zjistit, jestli mu na základě toho, že dohodu nepodepsal, můžeme zabránit ve startu na mistrovství," řekla agentuře AP šéfka městské sportovní komise Susanne Eisenmannová s tím, že v celé záležitosti by mělo být jasno v pátek. Bettini má obhajovat titul v neděli. Cyklisté podpisem charty souhlasí s tím, že v případě dopingu kromě suspendace přijdou o roční plat.

Šéf UCI Pat McQuaid ovšem na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že ačkoli za odmítnutí podpisu Bettiniho kritizoval, nehodlá mu start na MS zakázat. "Garantuju, že Bettini v neděli nastoupí, nic nemůže jeho účast překazit," uvedl irský funkcionář.

Ve středu přišla televizní stanice ZDF s obviněním, že Bettini v minulosti dodával během společného angažmá ve stájích Mapei a Quick Step zakázané prostředky německému kolegovi Patriku Sinkewitzovi.

S největší pravděpodobností kvůli tomu ve čtvrtek kolem poledne vyslechla Bettiniho německá policie, což agentuře SID potvrdil mluvčí UCI.

Vedení šampionátu je také připraveno v případě, že televizní stanice ZDF skončí kvůli dopingovým aférám s vysíláním mistrovství světa, zažalovat UCI o ušlý zisk.

Reklama

Související témata: