Hlavní obsah

Cyklistickou mistryní světa se senzačně stala Bastianelliová

STUTTGART

Mistryní světa v závodě žen s hromadným startem se v sobotu ve Stuttgartu stala senzačně Italka Marta Bastianelliová. Dvacetiletá závodnice absolvovala 133,7 km za 3:46:33 a do cíle přijela se šestisekundovým náskokem před obhájkyní zlata z minulého roku Mirianne Vosovou z Nizozemska. Italský triumf završila na bronzové pozici Giorgia Bronziniová.

Článek

Z kvarteta českých závodnic Tereza Huříková, Alena Konečná, Jarmila Machačová a Martina Růžičková dojela jen prvně jmenovaná, ostatní závod nedokončily. Smůlu měla především Růžičková, jež se ocitla dvě kola před cílem v hromadném pádu, který zavinilo větrem povalené zábradlí.

Jako na většině světových šampionátů se velkou část závodu prakticky moc nedělo a favoritky ukryté v pelotonu šetřily síly na závěr závodu. Nevýrazné pokusy o úniky měly minimální trvání. Až v předposledním kole dvojice Nebenová z USA a Italka Canteleová získala náskok téměř půl minuty, ale v závěrečném stoupání před cílen šestého kola je peloton, především zásluhou domácích německých cyklistek, dojel.

Rozhodnutí padlo v polovině závěrečného devatenáctikilometrového okruhu. To nečekaně nastoupila Bastianelliová a rychle získala náskok kolem dvaceti sekund. Ve skupině pronásledovatelek ale byly dvě její krajanky, dvě Nizozemky a dvě Němky. Zatímco italským závodnicím vývoj vyhovoval, takže jely v klidu, ostatní se snažily soupeřku dojet, ale marně.

V závěru se náskok uprchlice hodně snížil, ale když soupeřky začaly taktizovat, tak Bastianelliová překvapivě minimální náskok uhájila a po deseti letech jako druhá nejmladší závodnice získala pro Itálii nejcennější medaili. Ve spurtu přivedla pronásledovatelky do cíle Vosová před Bronziniovou a největší favoritky Němky tak vyšly naprázdno. Ve druhé skupině přijela do cíle Huříková, která za vítězkou zaostala o 69 sekund.

Výsledky MS žen (133,7 km):
1. Bastianelliová (It.) 3:46:34, 2. Vosová (Niz.), 3. Bronziniová (It.), 4. Bubněnkovová (Rus.), 5. Canteleová (It.), 6. Johannssonová (Švéd.) všechny -6, ...36. Huříková -1:09, Machačová, Konečná, Růžičková (všechny ČR) všechny nedokončily.

Reklama