Hlavní obsah

Cyklista Bettini obhájil titul mistra světa

STUTTGART

Ital Paolo Bettini obhájil na mistrovství světa ve Stuttgartu zlatou medaili v závodě s hromadným startem. Úřadující olympijský vítěz za sebou v závěrečném spurtu po 267,4 km nechal Rusa Alexandra Kolobněva a domácího Stefana Schumachera.

Článek

Pro třiatřicetiletého Bettiniho je dnešní triumf velkou satisfakcí, neboť ještě několik dnů před závodem nebylo jasné, zda bude moci startovat. Organizátoři totiž chtěli soudně zamezit jeho účasti kvůli tomu, že slavný Ital odmítl podepsat antidopingovou chartu Mezinárodní cyklistické unie UCI. Povolení ke startu dostal Bettini od soudu až v pátek před polednem.

Obhájce Bettini patřil především v závěrečném z celkem 14 okruhů k nejaktivnějším jezdcům a skutečně se mu podařilo peloton roztrhat. Nakonec se o titul utkali jezdci v pětičlenné skupině, v níž byli vedle pozdějších medailistů i Lucemburčan Frank Schleck a Australan Cadel Evans.

Jako první vjížděl po téměř sedmi hodinách závodu do cílové rovinky Kolobněv, nicméně Bettini osvědčil své spurterské schopnosti a mohl triumfálně projet páskou. V cíli se pak úlevou a dojetím rozplakal a dlouho nebyl k utišení. Obhájit vítězství na MS v závodě s hromadným startem se naposledy povedlo jinému Italovi Giannimu Bugnovi v letech 1991 a 1992.

České trio Roman Kreuziger, Martin Mareš a Petr Benčík do dění na předních příčkách nepromluvilo.

MS v cyklistice, závod s hromadným startem:
1. Bettini (It.) 6:44:43 hod., 2. Kolobněv (Rus.), 3. Schumacher (Něm.), 4. Schleck (Luc.), 5. Evans (Austr.) všichni stejný čas, 6. Rebellin (It.) -6, 7. S. Sanchez (Šp.), 8. Gilbert (Belg.), 8. Wegmann (Něm.), 10. Elminger (Švýc.) všichni -8.

Reklama