Hlavní obsah

Pereiro po 15 měsících převzal žlutý trikot pro vítěze Tour

MADRID

Španělský cyklista Oscar Pereiro se konečně může cítit jako vítěz Tour de France. V Madridu v pondělí převzal žlutý trikot za triumf v loňském ročníku slavného závodu, který mu připadl po diskvalifikaci původně prvního Američana Floyda Landise kvůli dopingu.

Článek

Patnáct měsíců po závodě předal Pereirovi vítěznou trofej na malé slavnosti v sídle španělského ministerstva sportu ředitel Tour Christian Prudhomme.

"Konečně. Máme vítěze a je to Oscar. Ty jsi vyhrál na silnici," uvedl Prudhomme. "Pořadatelé Tour mi řekli, že tímhle ceremoniálem je to oficiální. To mi stačí," řekl třicetiletý Španěl, jenž přišel o tradiční slavnostní korunovaci na Champs-Elysées.

Litoval, že nezažil obvyklé pocty. "Při takovémhle ceremoniálu se ty opravdové pocity zažít nedají," konstatoval. Při přebírání žlutého trikotu měl prý smíšené pocity. "Něco mezi zadostiučiněním a lítostí nad tím, o co jsme byli připraveni," prohlásil jezdec stáje Caisse d'Epargne.

"Cítím se jako na konci nějakého thrilleru. Čtrnáct měsíců jsem na to myslel a nemohl se pořádně koncentrovat na svou práci, jak bych měl," řekl Pereiro, který letos nedosáhl žádného úspěchu. Na Tour de France skončil desátý.

Mezinárodní cyklistická unie oficiálně vyhlásila Pereira vítězem loňské Tour 21. září poté, co americká arbitráž rozhodla o odebrání titulu Landisovi kvůli užití testosteronu během závodu. Američan se proti verdiktu odvolal ke mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne, která by měla rozhodnout v únoru příštího roku.

Reklama